marija šarapova, teniserka
profimedija
marija šarapova, teniserka

profimedija

Foto: profimedija

Prošlo je godinu dana od kada je Marija Šarapova (33) je odlučila da se oprostiti od tenisa. Ruska teniserka imala je bogatu karijeru, u kojoj je osvojila sva četiri Grend slem turnira i ukupno 21 nedelju provela na prvom mestu ATP liste. Osim svetke slave, stekla je i reputaciju teniserke koju su u stopu pratili skandali, a afera o padu na doping testu se i danas pamti. Ovo je životna pirča jedne od najuspešnijih teniserki sveta ikada.

Njeni roditelji Juri i Jelena živeli su u drugom najvećem gradu Belorusije, Gomelu, koji je teško bio pogođen nakon nuklearne katastrofe u Černobilju. Nakon ove teške krize, sele se u Sibir malo pre Marijinog rođenja 1987. godine.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Maria Sharapova (@mariasharapova)

Prema njenoj priči, pobegli su zbog nuklearne katastrofe, ali prijatelji i rođaci njenog oca kažu da je u venama Šarapovih samo novac, i da su se preselili zbog bolje zarade. Naime, on je želeo da postane profesionalni biciklista i skijaš, ali u tome nije uspeo. Nakon toga, primetio je izuzetnu koordinaciju pokreta kod svoje ćerke i odmah odlučio da je upiše na tenis. Imala je samo tri godine, govorio je novinar Dejvid Džouns, koji odavno prati život i karijeru poznate teniserke. On dodaje i da je Šarapova bila toliko problematično dete, toliko da je to išlo do nivoa disfunkcionalnog.

Iako je tako mala morala da podnese mnogo žrtve zbog svog talenta, Juri je u njoj video kartu za bogatstvo. Kad je napunila 6 godina, preselio se sa njom na Floridu, gde su bili najbolji teniski treneri i tako je na dve godine razdvojio od majke, jer nisu imali novčanih sredstava da se presele svi troje.

"Zašto Florida? Moglo bi se naći puno razloga, ali pravi je taj da je moj otac sujeveran. Dok smo bili u procesu traženja vize, naišao je na nekoliko članaka o teniskim akademijama na Floridi. Shvatio je to kao znak koji put treba slediti", rekla je jednom Šarapova.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Maria Sharapova (@mariasharapova)

Marija Šarapova je na rođenju dobila ime Maša Jurjevna Šarapova. Po dolasku u SAD ime je promijenila u Marija jer joj je smetalo to da ljudi izgovaraju njeno ime kao da se zove Marsha.

Tih prvih godina u Americi, i Mariji i njenom ocu je bilo veoma teško, jer nisu znali jezik, niti su imali puno novca. Marije je bila vrlo nesrećna i depresivna. Izazvala je ljubomoru kod drugih devojčica kada je osvojila školski turnir, pa su bogata deca počela da je ismevaju zbog materijalnog stanja i toga što joj je otac radio u restoranu kao perač sudova.

"Međutim, Juri je video samo jedan način - svakog dana joj je "ispirao mozak" jednom jedinom pričom - uspehom, bogatstvom i tome kako će sva ta poniženja pasti u vodu kad dostigne svetsku slavu. Terao ju je da vežba sve dok joj ruke ne postanu potpuno prekrivene žuljevima od teškog reketa, a vikao na nju kada nije mogla da uradi ono što je on zamislio."

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Maria Sharapova (@mariasharapova)

"Ipak, njegove metode su rezultirale uspehom. Kad je imala samo 9 godina, Marija je osvojila ženski turnir za mlađe od 16 godina i bogatstvo je već bilo na vidiku. Uskoro je osvojila i Vimbldon, a Juri je odmah prodao njihovu kuću na Floridi i kupio vilu, a skromni auto zamenio luksuznom limuzinom", tvrdi Dejvid.

Nakon nekoliko pobeda, svetski brendovi su počeli da joj nude saradnju, a našla se i na naslovnoj strani časopisa Vog.

Njen otac je preuzeo ulogu menadžera, a novinar Dejvid tvrdi da mu je tražio 100.000 funti za intervju sa njegovom ćerkom. Dodaje i da je postao nezasit i pohlepan što je i glavni razlog zbog kojeg su se on i njegova supruga na kraju i rastali.

"Što je najgore od svega, tu je njegov neverovatan uticaj na Mariju - uprkos uspesima koje je nizala i bogatstvu koje je samo raslo, ona se promenila, i to ne na bolje."

"Zbog konstantnog pritiska od strane oca, postala je zlovoljna, povučena u sebe, prestala je da voli ljude, počela je da odbija da daje autograme mladima kojima je bila uzor i koji su je obožavali."

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Maria Sharapova (@mariasharapova)

Skandal koji je umalo koštao svega

U četvrtfinalu Australijan Opena 2016. godine Šarapova je izgubila od Serene Vilijams. Nakon meča otišla je na doping kontrolu i ispostavilo se da je pozitivna na meldoni.

"Primila sam pismo Međunarodne teniske federacije u kojem su me obavestili da sam bila pozitivna na testu na doping na Australijan Openu. Preuzimam punu odgovornost. Zadnjih deset godina prema savetu lekara uzimala sam lek mildronat, za koji sam tek posle primanja pisma saznala da je poznat i kao meldonij. Svih tih deset godina, koliko sam uzimala lek, on nije bio na listi zabranjenih, uzimala sam ga legalno. Međutim, u januaru 2016. godine on je postao zabranjen. Nisam to znala, uzimala sam ga po savetu lekara zbog nekoliko zdravstvenih problema koje sam imala 2006. godine", rekla je Šarapova na konferenciji za novinare.

"Ne dajte da vas to zavara. Svaki pokret, svaki pokajnički izraz lica je rezultat cinične koreografije sa ciljem da zadrži sponzore, koji u nju godišnje ulažu 20 miliona funti", rekao je tada novinar Dejvid Džouns.

Šarapova se nastupima vratila 2017. godine, ali dobar dio sezone imala je problema sa povredama, da bi 2020. rešila da prekine karijeru.

marija šarapova, teniserka

printscreen/instagram

Foto: printscreen/instagram

Na ljubavnom planu joj cvetaju ruže

Nakon što je raskinula veridbu sa slovenačkim košarkašem srpskog porekla Sašom Vujačićem i ozbiljnu vezu sa bugarskim teniserom Grigorom Dimitrovim, lepa Maša uplovila je u vezu sa engleskim milionerom Aleksanderom Gilkesom.

I po svemu sudeći on je taj koji će je odvesti pred oltar.

"Hvala ti što si me usrećila i izgovorila "da". Radujem se što ću te celog života voleti i učiti od tebe", napisao je budući mladoženja, a lepa Maša je izjavila sledeće:

"Rekla sam "da" još prvog dana kada sam te upoznala. To je bila naša mala tajna, zar ne?", stoji u objavi Šarapove kojoj pristiižu čestitke sa svih strana sveta.