vege burger
Foto: Shutterstock
vege burger

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Svi mi volimo brzu hranu, ali s obzirom na to da se najveća količina nezdravih sastojaka nalazi upravo u fast food proizvodima trudimo se da ih izbegavamo ili ne jedemo uopšte. Ponekad nam prilično teško pada što naš omiljeni burger ima toliko masti, šećera, emulgatora, stabilizatora… Tada nam u pomoć dolaze zdrave verzije hrane u kojoj zaista uživamo.

Ova verzija burgera od povrća jako se lako pravi. Jedina "mana" jeste što je potrebno da posedujete secko koji će jako usitniti sastojke. Ako ste ljubitelj zdrave hrane verujemo da ga imate pri ruci, a ako niste savetujemo da ga nabavite. 

Sastojci:

Šolja brokolija

Šolja kukuruza (odleđenog ili iz konzerve)

1 crvena paprika

1 crni mladi luk

Čili papričica

Čen, dva belog luka (u zavisnosti od veličine)

Puna kašika brašna

Kašičica aleve paprike

So

Biber

Postupak:

Svo povrće staviti u secko i jako sitno iseckati. Dodati začine i dobro izmešati. Praviti kuglice, malo ih "spljoštiti" rukom i pržiti. Ako smesa nije predebela nije potrebno duboko ulje. Kada su gotove na njih pokapati limetu.

Zemičku za burgere (može i lepinjica od neke vrste zdravog brašna) najpre obložiti zelenim listovima po želji (zelena salata, rukola, bebi spanać…), na to staviti burgere, sos, kolut paradajza, na polumesece isečen crni luk… bilo koje salatno povrće koje volite.