TRADICIONALNO JELO KOJE SE SPREMA SAMO 14. JANUARA Vasilica - Obavezan kolač za Mali Božić, priprema se na tri načina!
Mogu biti slatke ili slane u zavisnosti od običaja, a dele se sa ukućanima i komšijama, kako bi bili složni

Vasilice se tradicionalno pripremaju na dan 1. januara po julijanskom, odnosno 14. januara po gregorijanskom kalendaru. Na taj dan se upokojio i arhiepiskop Sveti Vasilije, nazivan "pčelom crkve Hristove", koja nosi med vernima i žaokom svojom, bode jeretike - bezbožnike.
U Srbiji se kolači nazvani vasilice spremaju od kiselog ili lisnatog testa, a i jedni i drugi se prelivaju medom. Takođe, vasilica je i naziv za proju koja se u nekim krajevima služi na Mali Božić, s tim što se i ona ukrašava na poseban način.
Slatke vasilice se šaraju tako što se nekoliko strukova slame uvežu u snopić crvenim koncem pa se onda vrhovima bocka testo i to tako da se rupice formiraju oblik krsta. Za proju-vasilicu, domaćica pripremi šuplje grančice zove, veže ih u snop pa njime izvadi kružiće testa koji se kasnije daju stoci da bude napredna i zdrava cele godine.
Vasilice od lisnatog testa
Sastojci:
600 g brašna
25 g svežeg kvasca
1 kašičica soli
1 jaje
3 dl mleka
250 g margarina
med za premazivanje

Priprema:
Izmešajte brašno, so, uskisao kvasac i jaje pa sa mlakim mlekom zamesite testo.
Razvite i premažite sa trećinom margarina, preklopite kao za lisnato testo i ostavite na hladnom petnaestak minuta.
Ponovite to još dva puta dok ne utrošite margarin.
Razvite konačno testo debljine prsta, isecite na kocke i pecite u rerni na oko 180 C.
Služite tople i prelivene medom.
Vojvođanske vasilice sa medom
Sastojci:
800 gr brašna
200 g masti
40 g svežeg kvasca
1 kašičica soli
1 kašika šećera
mlaka voda
med
Priprema:
Izmešajte brašno i mast pa polako dodajte uskisli kvasac i so, umesite meko testo i podelite ga na manje lopte.
Ostavite da testo naraste pa svaku loptu razvite u manju lepinju. Jednu lepinju razvijte oklagijom i isecite na trake koje ćete koristiti za ukras.
Ostale lepinje preklopite na sredini, formirajte ih u oblik hlepčića i ukrasite uvijenom trakom.
Vasilice stavite u podmazani pleh posut brašnom i ostavite da narastaju još desetak minuta. Pecite na temperaturi 200 C, poslužite tople i prelivene medom.
U nekim krajevima se vasilice peku u obliku običnih okruglih lepinja, a postoji i običaj da se išaraju vrhom slamčica vezanih u snop crvenim koncem.

Vasilica od projinog brašna
Sastojci:
3 šoljice projinog brašna
3 šoljice pšeničnog brašna
3 jaja
2 šoljice ulja
1 prašak za pecivo
kašičica soli
3 šoljice kisele vode
Priprema:
Umutite jaja, dodajte vodu i ulje, pa polako dodajte izmešanom brašnu sa praškom za pecivo.
Pecite u podmazanom plehu na oko 200 C.
Slične tekstove nađite OVDE!
-
Vitaminska bomba od povrća - brzo, ukusno, a tako LEKOVITO!
22.01.2021. 09:32 -
Lovačke šnicle sa šampinjonima, kao iz najboljeg restorana! (VIDEO)
22.01.2021. 12:51 -
Diplomat torta, stvorena za vrhunsko uživanje!
23.01.2021. 09:00
Povezane vesti
-
Ovo su najbolji i najgori horoskopski znaci!
12.01.2021. 16:27 -
-
Sad je prilika da privučete magičnu energiju svemira! (VIDEO)
13.01.2021. 09:00 -
Evo šta svaki znak treba da uradi kako bi privukao sreću! (VIDEO)
13.01.2021. 11:00 -
Bez dileme, sat rođenja određuje sudbinu! (VIDEO)
13.01.2021. 11:41