Uskršnja pogača
Screenshoot Youtube
Uskršnja pogača

Screenshoot Youtube

Uskršnja pogača, Foto: Screenshoot Youtube

Sastojci:

Za pogaču: 40 g svežeg kvasca, 1 kašičica šećera, 300 ml mlakog mleka, 100 ml vode, 200 ml ulja, 1 kg brašna, 2 kašičice soli

Za krunu: 150 ml vode, 1 kašičica soli, 30 ml ulja, 230 - 250 g brašna

Za premazivanje: 1 jaje, 100 g margarina

Okrugla tepsija prečnika 28 cm, manja ovalna posuda prečnika 25 cm.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Priprema:

Kvasac, 2 kašike brašna i šećer dodajte u mleko i ostavite da se aktivira.

Dodajte vodu, ulje, polovinu brašna i so pa izmešajte. Mesite uz dodavanje brašna dok ne dobijete testo. Ostavite da ostoji 30 minuta.

Od odvojenog dela testa napravite rolat pa ga isecite na male pužiće koje složite oko pogače. Na sredinu pogače stavite parče pek papira pa manjom posudom pritisnite da bi se napravila rupa.

Od manjeg dela testa napravite cvetove i složite preko pogače. U svaki cvet stavite zrno bibera ili suvo grožđe radi dekoracije.

Umutite vodu i so, dodaje ulje i brašno pa zamesite malo tvrđe testo. Razvucite malo veće od prečnika velikog tanjira. Ovalnu posudu namažite sa spoljne strane uljem i prebacite preko testo. Razvući koliko je potrebno i nožem praviti rezove. Napraviti modlom cvetove i malo ukrasiti. Kako to izgleda pogledajte u videu.

Pecite odmah u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta ili dok ne porumeni. Ostavite da se malo prohladi pa pažljivo skinite sa posude. U sredinu pogače stavite nekoliko šarenih jaja i preklopite krunom. Ako pogaču treba da prenosite, da kruna ne bi skliznula pričvrstite je čačkalicama.