Tufahije - recept za najpoznatiju bosansku poslasticu!
Sastojci:
5 jabuka
500g šećera
5 dl vode
2 kesice vanilinog šećera
pola kesice cimeta
200g mlevenih oraha
jedna štangla čokolade za kuvanje.
PROČITAJTE I:
Priprema:
Jabuke izdubiti, nožićem izvaditi sredinu i koštice, zatim kašičicom iznutra tanjiti zidove. U pola litre vode sipati 500g šećera i jedan vanilin šećer. Kada proključa, malo smanjiti temperaturu i spustiti jabuke da se kuvaju. Spremne su kada malo omekšaju (nikako skroz, da se ne bi raspale pri filovanju).
U odvojenu posudicu pomešati orahe, još jedan vanilin šećer, cimet, rendanu čokoladu. Dodati u fil i malo vode sa šećerom u kojoj su se jabuke kuvale, kako bi fil bio kompaktniji. Kada se jabuke ohlade, nafilovati ih i naliti sa ostatkom šećerne vode. Čuvati u frižideru. Pri serviranju, preko posuti šlagom.