ručak, hrana, meso, kuhinja, obrok
Shutterstock, ilustracija
Crni luk

Shutterstock

Foto: Shutterstock

 Ovo je jednostavan i ukusan prilog, premda pomalo zanemaran u našoj kuhinji, a za sitne novac podiže ukus gotovo svakom obroku.

PROČITAJTE I:

 

Ukus luka produženom termičkom obradom na niskim temperaturama postaje slađi, a ovo povrće pretvara se u sočan prilog koji lako može da parira pirinču, grašku, krompiru...

Najbolje od svega jeste činjenica što teško da postoji nešto jeftinije od luka - kilogram košta svega oko 30 dinara!

Za karamelizaciju luka potrebno vam je samo malo strpljenja i tri proste namirnice:

ručak, hrana, meso, kuhinja, obrok

Shutterstock, ilustracija

 Foto: Shutterstock, ilustracija

- luk

- so

- biljno ulje

Priprema se tako što je potrebno zagrejati ulje u tiganju, a potom ubaciti kriške luke i soli po želji, a potom na umerenoj ili niskoj temperaturi dinstati sve dok ne poprimi smeđu boju.

PREPORUČUJEMO:

 

Za ovaj proces je potrebno najmanje oko 40 minuta! Važno je da ne povećavate temperaturu, jer to neće ubrzati proces, već će luk samo izgoreti. Dugotrajno i postepeno dinstanje daje najbolje rezultate, a s vremena na vreme obavezno promešajte.

Kada dobijete gustu smesu nalik na marmeladu, znaćete da je karamelizacija gotova. Ovako pripremljen luk možete služiti uz rižoto, kobasice, pečenu bundevu, lazanje, lisnato testo, burgere, krilca...

Šarena salata sadrži svega kao u turšiji, a spoj namirnica čini ukus koji se prepričava! (RECEPT)

AUTOR: Bakinakuhinja/M.M. DATUM I VREME: 29.10.2019. 12:36 - 29.10.2019. 13:13 Bez nje nema svečane salate! Foto: Shutterstock, ilustracija Potrebno je: 1 kg svežeg kupusa; 1 kg zelenih krastavaca mladih; 1 kg zelene paprike; 2 kisele jabuke; 1/2 kg zelenog paradajza; 1/2 kg šargarepe; 100 gr soli; 100 gr šećera; 500 ml alkoholnog sirćeta; 1,5 l vode; biber u zrnu; kesica slačice; veza celerovog lista.

 

BONUS VIDEO:

Kako se pravilno našminkati za 5 minuta