Šnicle
Shutterstock
Šnicle u crvenom sosu

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Teletina je, sama po sebi, vrhunski specijalitet i uvek pravi izbor za svečane prilike. Nudimo vam tri predloga za nove kulinarske majstorije.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Aromatična teleća plećka

Sastojci:

  • 2 kg teleće plećke bez kostiju

  • 0,5-1 dl limunovog soka

  • 2 kašičice rendane kore limuna

  • so,

  • sveže mleven biber

  • 300 g sitnijih glavica luka (što sitnije, to bolje)

  • 1 dl ulja

 

Priprema:

Napomena: Uz pečenu plećku najčešće se kao prilog služe krompir (dodaje se mesu pred kraj pečenja, sa ruzmarinom i uljem), ili spanać ili grašak spremljeni na pari.

Juneće šnicle sa senfom i povćem

shutterstock

Foto: shutterstock

Rolovane teleće grudi

Sastojci:

  • 2,5 kg telećih grudi bez kostiju,

  • so,

  • biber,

  • ulje (koliko je potrebno da prekrije meso),

  • 4 pune kašike senfa i

  • 4 pune kašike balzamika.

Punjenje (1. deo):

  • 500 g starog hleba,

  • 3-4 dl vrućeg mleka,

  • mala glavica crvenog luka,

  • 50 g pancete,

  • jaje,

  • so,

  • biber,

  • kašičica suvog peršuna i

  • kašika ulja.

Punjenje (2. deo):

  • 150 g suvog vrata ili svinjskog karea,

  • 150 g sira u listićima i

  • 8 srednjih kiselih krastavaca.

Priprema: Meso isecite kao veliku šniclu, skinite žilice i višak masnoće, izlupajte, začinite po ukusu, namažite senfom, prelijte uljem i balzamikom. Najbolje je da se meso marinara 24 sata, ali, ako nemate vremena, onda najkraće 12 sati. Luk i pancetu sitno naseckajte, stavite na kašiku ulja tek da zažuti. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. Preko hleba prelijte vruće mleko, dodajte luk i pancetu, promešajte, dodajte jaje, začinite i na kraju stavite peršun. Sve lepo sjedinite i premažite preko mesa izvađenog iz marinade i oceđenog, pazeći da vam ivice budu nekoliko centimetara prazne kako punjenje ne bi curelo tokom pečenja. Na smesu poređajte listiće sira, preko sira šnite suvog vrata i krastavce iseckane na listiće (po dužini). Urolajte, obmotajte koncem ili stavite u mrežicu, i pecite 2 sata pokriveno na 200-220 stepeni u plehu u koji ste stavili nekoliko kašika marinade i 2 dl vode ili bujona kako se meso tokom pečenja ne bi osušilo. Potom skinite poklopac pekača ili foliju i pecite otvoreno još oko pola sata kako bi se meso zapeklo.

Napomena: Meso isecite na šnite i poslužite uz sos od pečenja koji ćete napraviti tako što ćete saft od pečenja staviti na vatru da malo ispari, procediti i pomešati sa 2 dl pavlake za kuvanje. Stavite ponovo na vatru, pustute da provri i zgusne se.

Mini šnicle

Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Carske šnicle

Sastojci:

  • 1 kg telećeg buta (šnicle),

  • 100 g praške šunke,

  • 100 g gaude i

  • 100 g slanine.

Sos:

  • malo ulja,

  • 100 g maslaca,

  • 150 g slanine (kockice),

  • 350 g šampinjona (listići),

  • 200 g ajvara,

  • 2 dl pavlake za kuvanje,

  • 3 dl suvog belog vina i

  • 2 dl goveđeg ili pilećeg bujona.