Pita sa grizom
Bakina kihinja
Pita sa grizom

Bakina kihinja

Pita sa grizom, Foto: Bakina kihinja

Potrebno je:

4 jaja
1 limun
150 ml. mleka
šećer po želji
1 kg jabuka
100 ml ulja
1 kockica maslaca ili margarina
cimeta malo
100 gr suvog groždja
10 kašika brašna
5 kašika griza
1 prašak za pecivo

Priprema:

Umutiti jaja sa 2 kašike šećera,dodati brašno, griz prašak za pecivo, mleko,koricu limuna sok, ulje i dobro izjednačiti. Sipati pola u podmazan peleh veličine 30x20 cm. Peći na 200 stepeni C oko 15 min..

Pita sa grizom

Bakina kihinja

Pita sa grizom, Foto: Bakina kihinja

Za to vreme istopiti maslac u šerpi i ubaciti rendane jabuke, dodati šećer po želji cimeta i suvo groždje. Dinstati malo da jabuke omekšaju i pusti sok.

Ohladiti malo. Izvaditi prvu koru i preko nje sipati jabuke pa odozgo drugi deo testa. Izravnati i vratiti u rernu i peći još 50 min da se lepo ispeče.

Pita sa grizom

Bakina kihinja

Pita sa grizom, Foto: Bakina kihinja

Ostaviti da se dobro ohladi i seći mekan kao duša prelep.

Detaljnu pripremu pogledajte u videu: 

Pročitajte i: