SVETI HLEB SE NIKAD NE BACA: Kolač prinosimo svecu, a čuvaju se čak i mrvice
Slavski kolač mesi se od pšeničnog brašna sa kvascem, malo soli i osveštanom vodicom, kojom je običaj da sveštenik nekoliko dana pre slave osvešta kuću domaćina. Okruglog je oblika i ispečen sa ukrasima na gornjoj korici u obliku krsta između čijih krakova se pečatom utiskuju slova IS-HS-NI-KA, što na grčkom znači Isus Hristos pobeđuje. Na kraju, osim uobičajenih šara, kolač se zakiti i grančicom bosiljka.
PROČITAJTE JOŠ:
Običaji nalažu da se kolač mesi dan pred slavu ili kako je to običaj u Vojvodini, na dan slave u ranim jutarnjim satima. Slavski kolač predstavlja naš nasušni hleb, koji smo od Boga dobili i koji mu prinosimo na žrtvu, u slavu i čast našeg svetitelja. Takođe, kolač predstavlja samog Isusa Hrista, koji je Hleb života.