Supa
shotterstock
Supa

shotterstock

Foto: shotterstock

Supa je jelo kojem se uvek vraćamo tokom pehlade i hladnih dana, ali redovno konzumiranje supe koja je bogata hranljivim sastojcima sa vitaminima i mineralima može biti ukusan način da ojačate imuni sistem.

Predlažemo vam recept za supu koja je bogata vitaminima C i D, cinkom i antioksidantima.

Sastojci:

2 kašike maslinovog ulja
1 1/2 šolje seckanog luka
3 stabljike celera, tanko iseckane
2 velike šargarepe, isečene na kolutove
Šampinjoni 500 g
5 čena belog luka
8 šolja neslanog pilećeg temeljca
4 grančice majčine dušice
2 lovorova lista
100g leblebije iz konzerve
200 g iseckanih pilećih prsa bez kostiju
1 1/2 kašičice soli
1/2 kašičice slatke crvene paprike
350 g iseckanog lista kelja (bez stabljika)
1/2 kašičica bibera

Pileća supa sa knedlama

shutterstock

Foto: shutterstock

Priprema:

U pileći temeljac sipajte maslinovo ulje, pa ostavite da se zagreje na srednjoj vatri. Dodajte luk, celer, šargarepu i kuvajte 5 minuta uz povremeno mešanje. Dodajte majčinu dušicu, lovorov list i leblebije, a zatim piletinu, so i mlevenu papriku. Ostavite da se kuva oko 25 minuta.

Nakon toga dodajte u supu liske kelja, pa kuvajte još 5 minuta. Izbacite iz supe majčinu dušicu i lovorov list. Jedite dok je toplo, a ostatak možete do dva dana čuvati u frižideru.