Torta, kolač, desert, slatkiš
Shutterstock, ilustracija
Torta, kolač, desert, slatkiš

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Sastojci:

- 1l mleka

- 200ml vode

- 3 kesice goveđeg želatina

- 200g kristal šećera

- 500ml slatke pavlake

- 300g plazma keksa u komadu

- 100g mlečne čokolade

- 100g bele čokolade (čokolade mogu biti po izboru)

PROČITAJTE I:

 

Priprema:

U jednu veću šerpu istresti mleko i vodu, pa odvojiti između 100 i 150 ml u manju šerpu, ne morate biti precizni. Šerpu staviti na vatru, dodati šećer i ostaviti da provri. U tu manju posudu dodajte želatin i ostavite da nabubri (masa je čvrsta kad nabubri).

Kada mleko provri, a želatin se stegao, šerpu skloniti sa vatre, pa uzeti 100 ml vrelog mleka i dodati ga želatinu i sve promešati, da se granule želatina istope, a zatim sve istresti u šerpu sa mlekom i šećerom.
Dobro promešati, pa ostaviti da se ohladi do sobne temperature, zatim stavite u frižider sat vremena, može i dva (ako imate dovoljno vremena). Kada se masa u frižideru stegla, izvadite je.

Umutite u jednoj velikoj posudi 400 ml slatke pavlake kao šlag (pazite da ne premutite), pa dodati stegnutu masu i opet umutiti.

PREPORUČUJEMO:

 

Podeliti u dva dela, pa u jedan dodati izrendanu čokoladu (i mlečnu i belu), a u drugi deo sitno izlomljen plazma keks. Sve promešati. U kalup (25-28 cm) stavite isečenu i čistu kesu tako da krajevi vire napolje. Stavite prvo plazma deo, pa čokoladni deo, zatim prekrite kesom i ostavite u frižideru preko noći.
Sutradan okrenuti jednom na tacnu, skinuti kesu, pa okrenuti opet na drugu tacnu (poklopite pa okrenete). Dekorisati po želji.

keks

shutterstock

Foto: shutterstock

 

BONUS VIDEO:

Recept za američku pitu s višnjama