Sočni kolač od jabuka i jogurta: Savršen recept za zdravu i laganu poslasticu
Nagradite sebe ukusnom poslasticom koji može da posluži kao zdrav doručak, ali i lagani desert.
Sastojci:
- 350 ml grčkog jogurta
- 200 grama šećera
- 150 ml maslinovog ulja
- 50 ml soka od limuna
- 3 velika jaja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 600 grama jabuka
- 300 grama višenamenskog brašna
- 3 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarobone
- 2 kašičice mlevenog cimeta
- 80 grama smeđeg šećera
- 2 kašike maslaca
- Prstohvat soli
Priprema:
Zagrejte rernu na 170 Celzijusa, a posudu za pečenje premažite maslinovim uljem.
Jogurt, šećer, maslinovo ulje, limunov sok, jaja i ekstrakt vanile pomešajte u velikoj posudi.
Oljuštite jabuke, iseckajte na kockice i dodajte u smesu sa jogurtom.
Ubacite brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i 1/2 kašičice cimeta i mešajte dok ne razbijete sve grudvice brašna.
Ostatak cimeta pomešajte sa smeđim šećerom i dve kašike maslaca i stavite sa strane.
Polovinu testa prebacite u posudu za pečenje, a preko toga rasporedite smesu šećera i maslaca.
Prelijte ostatkom smese.
Pecite otprilike 50 minuta prekriveno aluminijskom folijom.
Nekoliko minuta pre kraja foliju skinite kako bi kolač poprimio zlatnosmeđu boju.