pita sa mesom
youtube/printscreen
pita sa mesom

youtube/printscreen

Foto: youtube/printscreen

Pita sa mesom prste da poližeš! Može da posluži kao doručak, večera ili meze jer je odlična i topla i hladna.

Sastojci:

500 gr mešano gmlevenog mesa ili po izboru
jedna velika glavica crnog luka, ili dve manje
100 ml ulja
1 kašika suvog začina
pola kašičice soli
pola kašičice bibera
1 kašika sušenog peršunovog lista
4 cela jaja
200 ml jogurta
400 ml vode
500 gr debljih kora za pitu

Priprema:

Iseckati crni luk sitno, dodati ulje i nekoliko kašika vode pa luk prodinstati a onda na srednjoj vatri malo propržiti. Dodati meso i 200 ml vode pa sve zajedno prodinstati dok višak vode ne ispari. Dodati dok se dinsta suvi začin, biber i peršunov list.

Posebno pripremiti zaliv.

Ulupati jaja sa solju, pa dodati jogurt i vodu i sve izmešati. Podmazati pleh u kojem će se pita peći ( može biti i veliki i srednji, zavisi kako volite, deblju ili tanju pitu ).

Nagnuti malo levo, pa desno tepsiju da zaliv svuda po malo prođe. Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni a za to vreme će kore taman da upiju zaliv. Peći dok ne dobije svetlo braon boju odgore, izmedju 30 i 40 minuta. Pečenu pitu premazati mešavinom 2 kašike vode i 2 kašike ulja, pa ostaviti da se prohladi.

Po zarezima ponovo iseći pitu sa mesom i poslužiti.

Prijatno.