sarma
Shutterstock
sarma

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Sarma sa dimljenom ribom je specijalitet koji se pamti! Ukus kiselog kupusa i dimljenog šarana se toliko dobro slaže da ćete po neko parčence dimljene ribe od sad stavljati i u običnu sarmu...

Sastojci:

1 veća glavica kupusa
1/2 kg dimljenog šarana
2 glavice crnog luka
2 šoljice pirinča
malo ulja
malo brašna
malo mešavine začina
1 kašika začinske crvene paprike
malo soli
malo bibera

Kupus

Profimedia

Foto: Profimedia

Priprema:

Očistiti kupus, odstraniti mu srce.

Dimljenom šaranu odstraniti kosti i sitno ga iseckati ili samleti na mašinu za meso. Na ulju pržiti luk izblendiran u secku a nakon što luk porumeni dodati mu papriku i mleveno meso šarana.

Pržiti još 2-3 minuta.

Pomeriti sa vatre, pa dodati oprani pirinač, pa začiniti po ukusu. Smesu dobro izmešati.

Polako uvijati sarme, slagati ih u dublju posudu. Napraviti zapršku od 3 kašike ulja, 1 kašike brašna i 1 kašike crvene začinske paprike.

Zapršku dodati preko sarme, naliti vodom i staviti da se kuva na laganoj temperaturi dok kupus ne omekša.

sarma

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Napomena: osim šarana možete staviti i druge dimljene ribe, kao što je šljuka. Neko stavlja i meso oslića, prethodno skuvanog u slanoj vodi, a ostali postupak je isti.