Kolač, pecivo, uštipci, salčići, desert
Shutterstock, ilustracija
Kolač, pecivo, uštipci, salčići, desert

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Salčići su naši najpoznatiji kolači od lisnatog testa. Pravo su čudo jer se prave od svinjskog sala, veoma su ukusni. U kombinaciji sa džemom oni se tope u ustima. To je jedan od onih kolača koje ne prestajete da jedete dok ne nestanu sa tanjira.

PROČITAJTE I:

 

Sastojci:

500g brašna
300g sala
3 žumanca
čašica ruma
šećer, so
pekmez
šećer u prahu

Priprema:

Salo očistite od žilica, sameljite na mašini za meso i ostavite da odstoji u frižieru oko 2 sata. Prosejte brašno, dodajte kvasac, umućena žmanca, belo vino i malo soli. Umesite melše testo posipajući dasku sa malo brašna.

Razvijte koru debljine 1 cm i premažite je sa četvrtinom samlevenog sala i ispresavijajte kao knjigu i ostavite da odstoji 15 min. Ovaj postupak ponovite još 3 puta, odnosno dok ne utrošite samleveno salo. Testo rastanjite oklagijom i secite kvadrate, a na sredinu svakog stavite po malo pekmeza. Svaki kvadrat preklopite, poređajte u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 220° oko 20 minuta. Pospite šećereom u prahu i služite.

Kolač, pecivo, uštipci, salčići, desert

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija