Torta, desert, slatkiš, čokolada, glazura, čokoladni krem
Shutterstock, ilustracija
Torta, desert, slatkiš, čokolada, glazura, čokoladni krem

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Sastojci:

13 jaja
380 g šećera
160 g čokolade
180 g butera
150 g brašna
40 g badema
1 limun
4 kašike mleka
1 kašika vanile

PROČITAJTE JOŠ:

 

Za žuti deo: 6 žumanaca umutiti sa 180 g šećera, struganom korom i sokom od jednog limuna, dodati 120 g brašna i na kraju sneg od 6 belanaca. Peći tortu u pravougaonom plehu, pa kad se ohladi preseći je vodoravno na dva dela.

Za tamni deo: 3 žumanceta umutiti sa 60 g šećera. Dodati 40 g omekšale čokolade, 40 g oljuštenih i samlevenih badema, 30 g brašna, pa umešati sneg od 3 belanceta. Peći u plehu iste veličine kao za žuti deo. Ohladiti tortu i preseći je na dva dela vodoravno.

Nadev: 4 žumanceta, 4 kašike mleka, 140 g šećera, kašiku vanilin šećera izmešati, staviti na štednjak da se kuva. Neprestano mešati dok se ne zgusne. Dodati 120 g otopljene čokolade, pa skinuti sa štednjaka i ostaviti da se prohladi. Penasto umutiti 180 g butera, sastaviti s kremom i nadevati tortu na sledeći način: jedan list žute kore i jedan list tamne kore ostaviti ucelo, a ostala dva lista (žuti i crni) iseći u trake široke 4 cm.

 

Premazati kremom žutu koru, pa preko nje ređati trake žutog i crnog testa, naizmenično, tako da cela površina dobije izgled šahovske table kada svi kvadrati budu poređani. Ponovo premazati kremom, pa poklopiti ostavljenom crnom korom. Kremom koji je preostao, premazati tortu spolja, posuti je sitno struganom čokoladom, a sa strane samlevenim bademom. Možete ukrasiti po želji - kandiranim voćem ili pralinama.

Fondan, kolač desert, torta,

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija