Brza torta sa jagodama
Shutterstock
Brza torta sa jagodama

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Bićete oduševljeni izgledom i ukusom!

PROČITAJTE JOŠ:

SASTOJCI

Za testo:

700 g brašna
400 g margarina
2 jaja
200 ml hladne vode
1 kašika sirćeta
1/2 kašičice soli

Za fil:

6 žumanca
40 g kukuruznog skroba
700 ml mleka
230 g margarina
200 g šećera
2 kašićice ekstrakta vanile

PREPORUČUJEMO I OVO:

PRIPREMA

U posudi pomešajte jaja, vodu, sirće i so. Odložite sa strane. U multipraktik stavite brašno i ohlađen margarin isečen na kocke i mešajte dok se ne naprave mrvice. Prebacite u veću posudu i dodajte smesu sa jajima. Mešajte dok ne dobijete testo (ukoliko nemate multipraktik testo možete da napravite i ručno). Prebacite na radnu površinu i zamesite testo rukama. Podelite ga na 10-12 jednakih delova, uvijte u foliju i ostavite u frižideru na sat vremena.

Za fil stavite žumanca, šećer i kukuruzni skrob u posudu i pomešajte. Stavite mleko da se greje i sklonite ga sa ringle pre nego što provri. Postepeno dodajte toplo mleko u mešavinu sa žumancima i mešajte. Vratite mešavinu na ringlu i kuvajte uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre i dodajte margarin i ekstrakt vanile i promešajte. Pokrijte folijom da se ne stvrdne i ostavite da se ohladi.

Testo

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Razvijajte svaki deo testa na tanke kore u veličini kalupa za tortu. Svaku koru izbockajte viljuškom. Dok razvijate jednu koru neka se ostatak testa i dalje hladi. Svaku koru pecite 10-12 minuta dok ne dobije zlatnu boju. Pecite kore sa viškom koji ćete kasnije iskoristiti za dekoraciju.

Kolač, torta, desert, slatko

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Kada se kore prohlade ređajte ih na tanjir pa premažite filom svaku. Ponavaljate tako dok je potrošite sve kore. Kada sklopite tortu, premažite je ostatkom fila i ukrasite izmrvljenim ostacima kora.

Ostavite tortu u frižideru tokom noći.