Ručak za podizanje imuniteta! Recept stručnjaka!
Dodavanjem sezonskih namirnica, variva su obrok koji možete da pripremate cele godine, ali toplota ovog jela najpogodnija je za hladne zimske dane. Ipak, odabirom nekih namirnica i načinom kuvanja, možemo da utičemo na konačnu hranljivu vrednost variva. Kako da svaki tanjir variva bude bogat nutritivnim vrednostima i ukusom, otkriva magistar nutricionizma Anja Vukomanović.
PROČITAJTE JOŠ:
"Osim što su nam variva među prvim asocijacijama kad pomislimo na hladne zimske dane, ona se odlično uklapaju u pojam pravilne ishrane. Priprema variva je vrlo jednostavna, a mogu biti kompletan i nutritivno vredan obrok ukoliko su pripremljena od raznovrsnih namirnica. Osim toga, topla variva mogu odlično da zagreju organizam i deluju opuštajuće, ali i doprinose održavanju adekvatnog hidratacijskog statusa organizma tokom zimskih dana", objašnjava dr Vukomanović.
Kombinacija raznovrsnih namirnica ono je što variva čini delom pravilne ishrane, a kako bi svako varivo bilo kompletan i nutritivno vredan obrok, postoje neki ključni saveti vezani za samu pripremu.
"Najveća prednost pripreme variva je opcija kombinovanja raznovrsnih namirnica čime se postiže raznolikost u svakodnevnoj ishrani. Vodite se time da vaše varivo bude bogato povrćem i sadrži žitarice celog zrna. Ukoliko želite da varivo dodatno nutritivno obogatite, kuvajte ga s komadom nemasnog mesa, a kao izvrstan izvor aminokiselina mogu poslužiti mahunarke", ističe nutricionista.
Ipak, zamka u pripremi variva upravo je i njihova najveća prednost. Naime, zbog velike količine raznovrsnih namirnica često se dogodi da se neke namirnice previše termički obrade i naposletku izgube svoju prehrambenu vrednost. Kako se to ne bi dogodilo, nutricionista Vukomanović predlaže sledeće:
"Tokom pripreme variva trebalo bi da pripazite na vreme termičke obrade pojedinih namirnica. Ne zahtevaju sve namirnice jednaku dužinu kuvanja te bi ih, u skladu s tim, trebalo postupno dodavati u varivo koje pripremamo. Ako pripremamo varivo s heljdom ili ječmom, sveže povrće najbolje bi bilo dodati naknadno, odnosno pred kraj kuvanja žitarica, kako ne bi izgubilo na svojoj prehrambenoj vrednosti", kaže doktorka.
Osim što unosi raznolikost u svakodnevnu ishranu, variva donose i ključne benefite za organizam.
"Povrće i mahunarke su izvrstan izvor vlakana i fitohemikalija. Osim toga, mahunarke su bogate aminokiselinama i rezistentnim skrobom pa je osim pasulja u ishranu dobro dodati leblebije, sočivo i grašak. Varivu možete dodati i kiselu repu ili kupus koji su, osim vlaknima, bogati vitaminom C i bakterijama s probiotičkim delovanjem", tvrdi nutricionista.
Ukoliko niste neki ljubitelj variva, porciju zdravlja potražite u njihovim alternativama, a nutricionista smatra kako alternativa varivima mogu biti bistre i guste supe.
NAJČITANIJE VESTI:
Iako su najfinija variva ona koja nas podsećaju na detinjstvo, neki klasični načini pripreme variva mogli bi se unaprediti.
"Ukoliko volite da bude gusto i to činite pomoću zaprške, možete je pripremiti na maslinovom ulju ili varivo zgusnuti brašnom razmućenim u vodi. Osim brašnom, varivo se može zgusnuti pasiranjem jednog dela skuvanog povrća i dodavanjem sitno mlevenih ovsenih pahuljica ili žitarica celog zrna, kao što je ječam. Takođe, preporuka je da smanjite dodavanje soli pri kuvanju variva i koristite sveže začinsko bilje kako bi varivo ostalo jednako ukusno. Varivu možete dodati i kajenski biber, beli luk i đumbir kako biste se dodatno "zagrejali", ali i podstakli jačanje imunog sistema", zaključuje nutricionistica.
BONUS VIDEO
Iscrtajte pravilno obrve i usne