kuvano jelo
shutterstock
kuvano jelo

shutterstock

Foto: shutterstock

Dodavanjem sezonskih namirnica, variva su obrok koji možete da pripremate cele godine, ali toplota ovog jela najpogodnija je za hladne zimske dane. Ipak, odabirom nekih namirnica i načinom kuvanja, možemo da utičemo na konačnu hranljivu vrednost variva. Kako da svaki tanjir variva bude bogat nutritivnim vrednostima i ukusom, otkriva magistar nutricionizma Anja Vukomanović.

PROČITAJTE JOŠ:

"Osim što su nam variva među prvim asocijacijama kad pomislimo na hladne zimske dane, ona se odlično uklapaju u pojam pravilne ishrane. Priprema variva je vrlo jednostavna, a mogu biti kompletan i nutritivno vredan obrok ukoliko su pripremljena od raznovrsnih namirnica. Osim toga, topla variva mogu odlično da zagreju organizam i deluju opuštajuće, ali i doprinose održavanju adekvatnog hidratacijskog statusa organizma tokom zimskih dana", objašnjava dr Vukomanović.

Kombinacija raznovrsnih namirnica ono je što variva čini delom pravilne ishrane, a kako bi svako varivo bilo kompletan i nutritivno vredan obrok, postoje neki ključni saveti vezani za samu pripremu.

supa, čorba, bundeva, hrana

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

"Najveća prednost pripreme variva je opcija kombinovanja raznovrsnih namirnica čime se postiže raznolikost u svakodnevnoj ishrani. Vodite se time da vaše varivo bude bogato povrćem i sadrži žitarice celog zrna. Ukoliko želite da varivo dodatno nutritivno obogatite, kuvajte ga s komadom nemasnog mesa, a kao izvrstan izvor aminokiselina mogu poslužiti mahunarke", ističe nutricionista.

Ipak, zamka u pripremi variva upravo je i njihova najveća prednost. Naime, zbog velike količine raznovrsnih namirnica često se dogodi da se neke namirnice previše termički obrade i naposletku izgube svoju prehrambenu vrednost. Kako se to ne bi dogodilo, nutricionista Vukomanović predlaže sledeće:

"Tokom pripreme variva trebalo bi da pripazite na vreme termičke obrade pojedinih namirnica. Ne zahtevaju sve namirnice jednaku dužinu kuvanja te bi ih, u skladu s tim, trebalo postupno dodavati u varivo koje pripremamo. Ako pripremamo varivo s heljdom ili ječmom, sveže povrće najbolje bi bilo dodati naknadno, odnosno pred kraj kuvanja žitarica, kako ne bi izgubilo na svojoj prehrambenoj vrednosti", kaže doktorka.

ručak hrana

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Osim što unosi raznolikost u svakodnevnu ishranu, variva donose i ključne benefite za organizam.

"Povrće i mahunarke su izvrstan izvor vlakana i fitohemikalija. Osim toga, mahunarke su bogate aminokiselinama i rezistentnim skrobom pa je osim pasulja u ishranu dobro dodati leblebije, sočivo i grašak. Varivu možete dodati i kiselu repu ili kupus koji su, osim vlaknima, bogati vitaminom C i bakterijama s probiotičkim delovanjem", tvrdi nutricionista.

Ukoliko niste neki ljubitelj variva, porciju zdravlja potražite u njihovim alternativama, a nutricionista smatra kako alternativa varivima mogu biti bistre i guste supe.

NAJČITANIJE VESTI:

Iako su najfinija variva ona koja nas podsećaju na detinjstvo, neki klasični načini pripreme variva mogli bi se unaprediti.

"Ukoliko volite da bude gusto i to činite pomoću zaprške, možete je pripremiti na maslinovom ulju ili varivo zgusnuti brašnom razmućenim u vodi. Osim brašnom, varivo se može zgusnuti pasiranjem jednog dela skuvanog povrća i dodavanjem sitno mlevenih ovsenih pahuljica ili žitarica celog zrna, kao što je ječam. Takođe, preporuka je da smanjite dodavanje soli pri kuvanju variva i koristite sveže začinsko bilje kako bi varivo ostalo jednako ukusno. Varivu možete dodati i kajenski biber, beli luk i đumbir kako biste se dodatno "zagrejali", ali i podstakli jačanje imunog sistema", zaključuje nutricionistica.

Dijeta Zdrava hrana ishrana

Shutterstock

Foto: Shutterstock

BONUS VIDEO

Iscrtajte pravilno obrve i usne

 

Knedle za pileću supu, mekane kao duša, po najboljem receptu naših mama!

AUTOR: Gastro.24 Sata.Hr/M.M. DATUM I VREME: 15.11.2019. 08:13 Nema ko je ne voli! Foto: shutterstock Domaću pileću supu jednostavno ne možemo zamisliti bez knedli. Ali, kako ih napraviti da vam se ne raspadnu? Trik je u pravoj razmeri sastojaka i trenutku u kojem ih ubacite u supu.