PILETINA, PIRINAČ, HRANA, MESO
Shutterstock, ilustracija
PILETINA, PIRINAČ, HRANA, MESO

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Ako ste se pitali kako da spremite rižoto koji će biti sočan i ukusan kao što je onaj koji ste pre par dana jeli u prestižnom restoranu, imamo odgovor za vas, a on glasi - Ništa lakše! 

Sve što vam je potrebno je pirinač, vegeta, voda i malo ulja!

PIRINAČ

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Pripremite ga na sledeći način:

U dublji teflonski tiganj ili šerpu koja neće lako zagoreti ugrejte malo ulja, dovoljno je da pokrije dno. Potom željenu količinu pirinča operite, ocedite i propržite 2-3 minuta.  Između ostalog, prženje pomaže da ne dođe do lepljenja zrna zbog viška skroba.

U drugu šerpu sipajte vodu i vegetu (količina vegete zavisi od količine vode i pirinča koju ste pripremili, na 1l vode je dovoljno da stavite jednu i po kašičicu vegete, ali ako volite slanije može i više).

Kada proključa, dodajte prethodno proprženi pirinač i kuvajte tačno 15 minuta. Procedite i servirajte.

Pirinač će tokom kuvanja upiti aromu vegete, a u tragovima će se zadržati i sastojci. 

Možete ga poslužiti kao predjelo, glavno jelo ili prilog.

Pirinač s bundevom

Profimedia

Foto: Profimedia

Ukoliko vam je sam rižoto isuvuše lagan:

-Na ulju u kom ste pržili pirinač prodinstajte blago začinjeno povrće sa piletinom, ili pečurke, pa sve pomešajte sa gotovim rižotom

-Ispržite piletinu u sitnijim komadima, pa kada bude gotovo u to sipajte pavlaku za kuvanje i sačejate da bude gotovo uz stalno mešanje. Na kraju u to dodajte spremljeni rižoto. Ovo će biti kaloričniji obrok koji će zadovoljiti svakog gurmana, a opet je zravije od testenine ili drugih priloga. 

rižoto, pirinač

shutterstock

Foto: shutterstock