Sok od ribizle
Shutterstock
Ribizle

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Nešto neočekivano, ali sasvim prilagođeno toplom vremenu! 

PROČITAJTE JOŠ:

Jagode, sok, sok od jagoda, liker, liker od jagoda

Shutterstock, ilustracija

 


Za pripremu vitaminskog soka od ribizle potrebno je:

- 1 kilogram ribizli

- 1 kilogram šećera

- 1 limun ili pola limuntusa

Ribizle

Profimedia.rs

Foto: Profimedia.rs

Priprema:

Ribizle dobro oprati ostraniti peteljke, pa ih dobro rukama izgnječiti. Iscediti limun, pa dodati u ribizle. Pokriti i ostaviti par sati, a zatim dobro ih procediti. Izmeriti čist sok, pa na litar čistog soka dodati malo vode, oko 300 mililitara. Spojiti sa sokom, pa dodati šećer. Na litar soka ide 1 kilogram šećera.

Staviti na šporet da provri, pa skupiti penu. Ostaviti minut dva da vri, pa vrelo sipati u flaše i zatvoriti metalnim poklopcima. U koliko želite duže da stoji, pasterizujte ga. Uključite rernu na 90 stepeni stepeni, stavite flaše i neka stoje 90 minuta u rerni. Flaše stavite u hladnu rernu. Ostavite ih u rerni neka stoje do ujutru, a zatim spakujte u police.

Sok od ribizle

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ako pravite manju količinu, dovoljno je sipati u vruće flaše, dobro zatvoriti i ohlađen sok staviti u frižider.

PROČITAJTE JOŠ:

Džem, jagoda

Shutterstock