kupus
printscreen/recepti
kupus

printscreen/recepti

Foto: printscreen/recepti

Ne znam šta je bolje u ovom jelu, pa ne znam ni kako bih ga nazvala, rebarca na kupusu ili kupus s rebarcima. Ko je glavna, a ko sporedna uloga teško se odlučiti.

1,2 kg barenih svinjskih rebarca
Glavica kupusa (do 1,5 kg)
Manja glavica luka 100 g
2-3 češnja belog luka
3-4 paprike
2 šargarepe
Pola korena celera
1 Paradajz
Par grana peršuna
So i biber
Mlevena crvena paprika
Suvi začin
Beli luk u granulama
1 varača brašna
70 ml ulja

kupus

printscreen/recepti

Foto: printscreen/recepti

Rebarca narežemo na komade. U posudu izmešamo 2 kašičice mlevene paprike, 1 kašičicu bibera, 1 kašičicu belog luka u granulama i kašičicu soli pa datom smesom natrljamo rebarca i ostavimo da malo odstoje.

Sledeći korak je priprema povrća, tj. kupusa. U Stone legend modli na 5-6 kašika ulja kratko prodinstamo krupno iseckan crni i beli luk. Zatim dodamo šargarepu i celer izrezane na žilijen, ili krupno narendane, kao i paprike na tanke kriškice. Paprike možemo koristiti koje želimo, ali preručujem da budu barem malo ljutkaste.

I ovo sve zajedno opet prodinstamo par minuta pa dodajemo kupus izrezan na ne baš pretanka rebra. Kupus dodajemo u par navrata da bi pod vrelinom splasnuo, a najbolje je dinstati ga poklopljenog. Zadnje dodajemo paradajz narezan na kriške i sitno seckan peršun. Ovo sve traje nekih 15-ak minuta uz povremeno mešanje. Od začina dodamo ostatak smeše kojom smo začinili rebarca i soli po ukusu. Otprilike kašičicu.

Kupus ostavimo na tihoj vatri poklopljenog da se lagano dinsta i idemo pripremati rebarca.

kupus

printscreen/recepti

Foto: printscreen/recepti

Za njih je nabolje iskoristiti Stone legend gril. Sipamo 1-2 kašike ulja i složimo rebrca, pa ih na srednje jakoj vatri prepečemo po minut sa svake strane, kako bi svi začini dobro prionuli uz meso.

Na kupus tad dodamo i varjaču brašna, dobro izmešamo pa složimo i rebarca koja blago uronimo u kupus. Vodu ne dodajemo, već će kupus dovoljno svojih sokova otpustiti prilikom pečenja. Pokrijemo folijom i stavimo u rernu na 220C da se peče barem sat vremena.

Proverimo koliko su rebarca omekšala. Kad su lepo mekana, a kupus zamirisao neodoljivo iz rerne sklonimo foliju i ostavimo sve zajedno u rerni još 10 minuta da se zapeče i dobije lepu boju.

Sve zajedno rebarca i kupus iz modle i krompirići iz grila učinili su nama jedan nedjeljni ručak savršenim. 

Komentari (2)

vuk

04.01.2021 15:58

Ko ima, može! Na selu ima i to domaća divna, prava!

Sasha

04.01.2021 19:35

Sta je "stone legend modli"?....a sta je "stone legend gril"?