Krastavac
shutterstock
Zimnica domaća Turšija Kiseli krastavac krastavci

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Ako ste ljubitelj kiselih krastavčića i bez njih ne možete da zamislite salatu tokom zime, ovo je pravi recept za vas!

Ovo je provereno najbolji recept za spremanje kornišona, a za njihovu pripremu potrebna su najviše dva sata!

PROČITAJTE I:

 

Sastojci: 5 kg kornišona, 3 l vode, 1 l sirćeta, 3 kašike mirođije, lovorov list, 6 kašika šećera, 6 kašika soli, 1 vinobran, biber u zrnu, seme slačice.

Zimnica domaća Turšija Kiseli krastavac krastavci Ajvar

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Priprema: Kornišone operite u nekoliko voda, stavite na čistu krpu da se ocede pa ih uspravno poređajte u prethodno oprane tegle. U svaku teglu dodajte po jedan lorber, jedan cvet mirođije, kašičicu semena slačice i malo bibera u zrnu.

Biber

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Zatim sledi pravljenje preliva kojim se tegle pune: Vodu i sirće pomešajte, dodajte so i šećer, dobro promešajte i stavite da provri. Kada počne da ključa smaknite sa šporeta. Ostavite da se malo ohladi, pa dodajte vinobran i mešajte da se dobro rastopi. Sipajte preliv u tegle da skroz prekriju krastavčiće i dobro zatvorite svaku poklopcem.

PREPORUČUJEMO:

 

Potom poređajte tegle u široku šerpu na čije dno ćete prvo staviti jednu krpu. Nalijte mlaku vodu do grla tegli i stavite na ringlu da voda ključa nekih 15-ak minuta. Kad krastavčići dobiju svetlo zelenu boju, a mehurići sa dna tegle krenu prema poklopcu, znak je da su kornišoni gotovi.

Izvadite iz tople vode i stavite u ćebe da se utople i tako prenoće. Sutradan ih poređajte na mesto gde inače držite zimnicu.

Mekane pamuk kiflice po receptu naših baka, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim!

AUTOR: Uradisama/M.M. DATUM I VREME: 26.08.2019. 08:21 Znate one kiflice koje su samo naše bake znale da naprave da budu tako mekane danima i da imamo osećaj da bismo po ceo dan mogli naizmenično da ih jedemo slane, pa slatke...?

 

BONUS VIDEO:

Modni saveti Suzane Perić

 

Komentari (1)

Duška

12.09.2019 15:16

Svaka čast na receptu, poštovanje svakoj domaćici ali i lorber i mirodjija, pa što je mnogo mnogo je, volim krastavčiće na starinski način bez ovih "trava" jer oni ubijaju ukus i lepotu kiselih krastavčića ne volimo svi isto i nemamo svi isti ukus!!!