krema, melem
shutterstock
krema, melem

shutterstock

Foto: shutterstock

Manuskript "Melemi carice Zoje" je legendarni rukopis iz 12. veka čija je autorka ruska kneginjica Evpraksija, koja je posle venčanja postala Zoja – carica Vizantije. Pronađen je sasvim slučajno i čudom spasen od poplave u Firenci. Istraživači su zaključili da je ova knjiga od neprocenjive istorijske vrednosti jer nije u pitanju neka haotična zbirka nepovezanih recepata, nego pravi naučni rad.

PROČITAJTE JOŠ:

Travarka iz kneževskog roda je zapravo napisala medicinsku enciklopediju, u kojoj je sistematizovala sva napredna znanja svog vremena. Knjiga se sastoji od nekoliko tematskih dela. U poglavlju "O umerenosti u jelu" Zoja naglašava da je zdrava ishrana mnogo bitnija za organizam nego čudotvorni lekovi. U drugom delu, posvećenom higijeni, carica – lekarka priča o blagotvornom dejstvu parnog kupatila, ali u isto vreme upozorava na opasnost od prekomernog korišćenja saune.

Iznenađujuće je koliko su Zojini saveti slični preporukama naučnika iz 21. veka. Na primer, u poglavlju "Unutrašnje bolesti" autorka piše: "Ako imate kamen u bubregu, napravite sok od rotkve i uzimajte ga četiri puta dnevno. Ovo sredstvo je efikasnije od ostalih lekova." Do istog zaključka su došli i savremeni lekari, koji tvrde da sok od crne rotkve rastvara kamen u žuči i bubrezima.

krema, melem

shutterstock

Foto: shutterstock

Neverovatno, ali u knjizi postoje recepti čak i "za lečenje samrtnika". Ovo je najinteresantniji deo manuskripta, ali, nažalost, i najoštećeniji. Možda će u budućnosti naučnici smisliti način da rekonstruišu tekst koji je bio izbrisan sa pergamenta. Tada ćemo saznati sve o Zojinoj panaceji protiv fatalnih bolesti.

Međutim, u rukopisu ima dosta recepata, ne samo za zdravlje, nego i za lepotu. Predstavljamo vam neke od njih. Ovo je prvi put da su saveti legendarne carice prevedeni na srpski jezik.

Prirodno je  uvek bolje, zato napravite ovu kremu

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Carski melem za negu lica i tela:

"Izgnječi urme, sočne šljive, meko suvo grožđe i sveže smokve. Skuvaj sa medom lukovice ljiljana, isitni ih pa dodaj u voće. Sve dobro promešaj sa aromatičnim uljem i koristi ovaj melem za lepotu."

Melem za podmlađivanje kože:

"Isitni semena rotkve i gorki badem. Rastvori ovu smesu u starom vinu i nanesi melem na kožu."

Melem protiv bora:

"Isitni u prah suve korice dinje i krep đumbir. Rastvori ovu smesu u maloj količini vina i stavi melem na lice. Kasnije isperi lice brašnom od sočiva."

krema, melem

shutterstock

Foto: shutterstock

Farba za kosu:

"Ako želiš da imaš plavu kosu, uzmi talog od kuvanog vina, dodaj u njega čaj od borovih šišarki i ulje od ruže. Nanesi ovu smesu na kosu pa operi nakon tri dana."

"Ako želiš da imaš crnu kosu, iseci lišće kapra, stavi ga u lonac i kuvaj u magarećem mleku dok ne ostane trećina odvara. Stavi na kosu pre spavanja."

Krema za zaštitu od sunca:

"Ako često šetaš po vrućini, napravi melem od soka bundeve, soka astragalusa, ječmenog brašna i ulja od ruže. Stavi melem na lice i ruke."

Krema za zaštitu od mraza:

"Ako često šetaš po mrazu, napravi melem od mlevenog oraha, bibera i svinjske masti i stavi ga na lice i ruke. Ili utrljaj u kožu ulje od ljiljana i narcisa."

NAJČITANIJE VESTI:

Sredstvo za izbeljivanje zuba:

"Isitni u prah pržene mekinje, dodaj malo bele soli i dobro promešaj. Namaži ovom smesom zube."

"Žvaka" protiv zadaha:

"Ako imaš neprijatan zadah iz usta, žvaći nanu ili seme celera ili list vinove loze."

prirodno, melem, ulje

shutterstock

Foto: shutterstock

BONUS VIDEO

Iscrtajte pravilno obrve i usne

 

Srpska carska trpeza oduvek je bila bogata, a evo šta se jelo na dvoru cara Dušana! (RECEPTI)

AUTOR: Istorijskizabavnik/M.M. DATUM I VREME: 04.11.2019. 12:56 Na ovim prostorima gurmana nikada nije manjkalo. Dvor cara Dušana bio je stecište velikog broja ljudi iz svih krajeva njegovog carstva "na tri mora". Foto: Youtube printscreen Svi oni su donosili svoje običaje spremanja hrane, začine, recepte ... Zato je i carska trpeza bila veoma bogata.