Kolač
Screenshoot Instagram
Kolač

Screenshoot Instagram

Kolač, Foto: Screenshoot Instagram

Ionako ćete se istrošiti za praznike dok pokupujete sve poklone, ukrase, lampice, namirnice… Ne trebaju vam još i skupi kolači.

PROČITAJTE JOŠ:

 

S kalupom ili bez

"Tako su fini! Hrskavi su i tope se u ustima. Bolje da prestanem da ih jedem jer neće ništa ostati ukućanima”, napisala je jedna mama na Fejsbuku. Osim što je otkrila da je koristila samo tri sastojka, objasnila je i kako je dobila ovaj zanimljiv oblik.

"Izrezala sam ih na pravougaonike kada su bili napola pečeni u rerni, a zatim sam ih izbola kašikom da izgledaju malo više fensi”, napisala je mama. Ovakve kolačiće moguće je napraviti i uz pomoć kalupa, ali onda ih oblikujte pre stavljanja na pečenje.

"Ako ih želite izrezati kalupima za keksiće, samo dodajte četvrtinu šoljice brašna kako vam se ne bi previše širili u rerni", savetovala je.

Najbolje od svega je to što vam za ovaj recept ne treba ni mikser da biste pomešali sastojke, tako da ga može napraviti i dete.

Kolač

Screenshoot Instagram

Kolač, Foto: Screenshoot Instagram

Sastojci:

250 grama maslaca
2 šolje brašna
3/4 šoljice šećera

Priprema:

Stavite šećer i brašno u posudu zajedno s malim kockicama hladnog maslaca. Rukama promešajte sastojke dok ne poprime teksturu mokrog peska. Smesu premestite u četvrtastu tepsiju i nežno je rukama rasporedite, pa poravnajte valjkom ili čašom. Pecite na 160 Celzijusa 20 minuta, a onda izvadite tepsiju i nožem isecite na pravugaonik. Vratite u rernu još osam minuta dok testo ne poprimi zlatnu nijansu.