kiflice, slatkiši
shutterstock
kiflice, slatkiši

shutterstock

 Foto: shutterstock

Danas je počeo Božićni post, a kiflice koje možete jesti i kada se pripremate za pričest, jer su "na vodi", olakšaće vam post i učiniti da ne osećate gubitak energije i glad. 

Pripremate ih po želji, mogu biti slane i slatke. Razlika je samo u tome što ćete za premaz slanih u vodu dodati so, a za premaz slatkih - šećer i unutra staviti džem, dok slane ostaju prazne. 

kiflice, slatkiši

shutterstock

Foto: shutterstock

Potrebni sastojci:

-400 ml mlake vode (+ 100ml za premazivanje kifli)

-1 kašičica šećera

-2 kašičice soli

-1 kašičica kurkume

-1 kašičica sirćeta

-20 grama svežeg kvasca

-1 prašak za pecivo

-700 grama brašna (+ 1 kašika za premazivanje)

Slane kiflice

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Način pripreme:

Kvasac potopite u toplu vodu i dodajte šećer. Kada kvasac nadođe pomešajte ga sa brašnom prethodno pomešanim sa praskom za pecivo, a onda u sve to dodajte kurkumu, sirće i so. Zamesite testo i ostavite da odstoji pola sata. Potom razvijte kiflice pa ostavite u plehu dok ne nadođu. Prokuvajte vodu, so/šećer i brašno pa vrelim premažite nadošle kiflice.

Pecite ih oko 30 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni. 

Pekara, radnica, radnja, pecivo, testo

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

 

 

Komentari (1)

sumadija

28.11.2019 14:49

E da nema kurkume, ne bi bilo ni kiflica, ljudi moji mi Srbi sve što vidimo da neko drugi radi nešto što nije naše, što nije s našeg podneblja, mi odmah prihvatamo, a s druge strane naše vanilice su pobedil i osvojile PRVO mesto u takmičenju sitnih kolača. Kakva bre kurkuma!