pogača korona
domaći recepti
pogača korona

domaći recepti

Foto: domaći recepti

Danas smo snimili novi video recept za pripremu pogače. Ova pogača je izuzetno dekorativna, a još važnije, pored jako lepo izgleda ona je i preukusna. Može da se priprema kao slavska pogača. Ako želite da je pripremite posnu umesto maslaca koristite posni margarin, a umesto mleka vodu.

Sastojci:

300 ml mleka
1 kašika šećera
1 kašika soli
40 gr svežeg kvasca
100 ml ulja
200 ml vode
75 gr maslaca
1 žumance
1 kg brašna

Priprema:

U toplo mleko izmrviti kvasac, dodati šećer pa izmešati varjačom. Dodati malo brašna, so, vodu i skoro svo ulje ( ostaviti 2 kašike ), pa opet izmešati. Postepeno dodavati brašno , pa umesiti testo. Ja sam potrošila 800 – 900 gr za mešenje.

Umešeno testo pouljiti sa onim ostatkom ulja, malo još premesiti, pa ostaviti da testo kisne 30 minuta na toplom mestu.Kada je testo nakislo premesiti ga. Od testa uzeti 1/3 pa razvući u pravougaonik. Premazati sa blago otopljenim maslacem i uviti u rolat. Pravougaonik je 15 – 20 cm širine. Kada ste uvili pravougaonik ukoso odsecite kraj. Testo sečete na 5 jednakih delova, u trougao. Okrajke ćete iskoristiti kasnije.

Premažete tepsiju prečnika 30 cm i u sredinu stavite taj cvetić, pa okolo rasporedite 5 prvih trouglova koje ste sekli, oni su malo veći od drugih 5, tih pet slažete oko prvih 5, izmedju. Treće testo koje je preostalo opet razvlačite u pravougaonik i premazujete. Odsecate ukoso opet krajeve i sečete na 10 jednakih trouglova. Svaki taj trougao slažete izmedju malih i velikih trouglova. Krajeve koje ste odsekli premesite, razvucite i isecite u trakice, pa svaku uvijte i popunite praznine izmedju poslaganih trouglova.

Razmutite preostao maslac sa žumancetom pa premažite celu pogaču. Ostavite je da kisne 20 – 30 minuta, a za to vreme zagrejte rernu na 200 stepeni. Ja sam pekla 20 minuta sa ventilatorom.

Prijatno.