pogača
bakina kuhinja
pogača

bakina kuhinja

Foto: bakina kuhinja

Potrebno je:

tepsija 30-35 cm
300 ml mleka
1 jaje i 1 žunace
15 gr svežeg kvasca
1 kašičica šećera i malo soli
korica limuna
oko550 gr brašna
200 gr krema od čokolade
100 gr neslanog kikirikija
50 gr maslaca

pogača

bakina kuhinja

Foto: bakina kuhinja

Priprema:

Potopiti kvasac u mlako mleko sa kašičicom šećera da zapeni. U vanglu razbiti jaje dodati ulje i izmešati žicom. Dodati brašno so i zamesiti mekše testo glatko. Ostaviti da poraste pa istresti na pobrašnjen sto.

pogača

bakina kuhinja

Foto: bakina kuhinja

Malo ga rukama premesiti i iseći 4 loptice . Prvu razviti oklagijom veličine tepsike prečnika 30 cm. Premazati je maslacom pa staviti sa strane na pek papir.

pogača

bakina kuhinja

 Foto: bakina kuhinja

Svaku tako razviti i redjati jednu preko druge zadnju ne mazati. Rukama i oklagijom malo razviti

Na sredinu staviti manji tanjir pa pritisnuti i obeležiti. Nožem iseći na četvrtine pa na osmine i šesnestine. Saviti svaki isečen deo unutra preklopiti pa pritisnuti tanjim štapićem o pritisnuti kraj ka sredini.

pogača

bakina kuhinja

Foto: bakina kuhinja

Pogaču staviti u tepsiju sa pek papirom Sredinu napuniti kremom u koji ste ubacili krupno seckan kikiriki. Ostaviti da malo naraste pokrivena pa premazati žumancetom pa naraslu pogaču pitu peći na 180 stepeni C oko 40 min. Pokriti 10 min da se odmori. Seći i uživati u finoj lisnatoj pogači uz kaficu čaj i druženje...

PROČITAJTE JOŠ: