Piletina, ručak, meso
Profimedia
Piletina, ručak, meso

Profimedia

Foto: Profimedia

Sastojci:

- 1 kg piletine po vašem ukusu

- 400 ml grčkog preliva za salate

- nekoliko grančica majčine dušice

PROČITAJTE I:

 

Za grčki preliv za salatu ili marinadu potrebno je:

- 125 ml soka od limuna

- 65 ml dobrog vinskog sirćeta

- 250 ml kvalitetnog maslinovog ulja

- 3 čena sitno iseckanog ili pasiranog belog luka

- 1 1/2 kašičica suvog oregana

- 1/4 kašičice suve majčine dušice

- morska so i sveže samleven biber

Biber

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Priprema:

Sastojke za marinadu staviti u teglicu ili flašicu i sve dobro izmućkati. Ako koristite za salatu, možete dodati u teglicu i kockice feta sira.

Ovaj preliv se koristi i za marinadu i za preliv za salatu.

Piletinu oprati i očistiti od viška masnoće, ako hoćete, možete oguliti kožicu.

Kuhinja Kuvanje Kuvarica

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Osušiti piletinu kuhinjskim papirom i staviti u veliku kesu za zamrzivač, preliti prelivom za salatu (u zavisnosti od količine mesa, možda vam neće trebati cela količina preliva, to odredite sami) i staviti nekoliko grančica majčine dušice.

Zatvoriti kesu i ostaviti, najbolje preko noći, u frižider. Ujutru samo okrenuti kesu na drugu stranu i ostaviti dok se ne vratite s posla.

Uzeti pekač, u koji može da stane cela količina mesa, prekriti papirom za pečenje ili folijom, ako nećete da ga kasnije ribate i sipati svu piletinu, zajedno sa prelivom i majčinom dušicom.

Pokriti alu folijom i zatvoriti svuda okolo ili poklopite ako đuveč ima poklopac.

Zagrejati rernu na 200*C i peći tako zatvoreno oko 15 do 20 minuta, otkriti i peći otkriveno dok ne porumeni, okrenuti i peći i drugu stranu dok ne porumeni.

Preliv će vam se zgusnuti, tako da ga možete poslužiti sa pire krompirom ili sipati u zdelicu i svako neka prelije piletinu, onoliko koliko vole.

Za prilog, krompir oljuštiti, oprati i iseći na malo veće komade i staviti u vodu u koju ćete dodati pola kašičice soli, da se kuvaju i pustiti, kad provri, da se kuvaju samo 5 minuta.

Pripremiti tepsiju u kojoj ste stavili oko 75 g masti i dobro zagrejati mast u rerni.

Ocediti krompir od vode i sipati na vrelu mast... začinite krompir sa začinima po vašem ukusu, sve dobro promešati i staviti u rernu, da se peče zajedno sa piletinom.

Poslužiti sa zelenom salatom, paradajz salatom ili salatom od kupusa.

PREPORUČUJEMO:

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Poznati poslastičar otkriva tajnu recepta za najbolju krempitu!