pasta
Shutterstock
pasta

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Sastojci

Za sos:

crni luk
čen belog luka (po izboru)
3 sočna paradajza, srednje veličine
konzerva tunjevine u komadima
so, biber
kašika seckanog svežeg peršuna (ili bosiljka)
3 kašike maslinovog ulja
i još
170-180g kratke testenine po izboru

Postupak

Luk iseckajte na tanke polumjesece. Ako koristite i beli, ostavite čen ucelo i kad završite sa kuvanjem sklonite ga iz sosa. Ukoliko volite da osetite njegov ukus, naseckajte čen (ili dva) na krupno i propržite sa crnim lukom.

Ukoliko želite, paradajz možete oljuštiti, ali mu svakako sklonite semenke. Iseckajte na krupne kocke.

Odlijte višak ulja iz tunjevine i viljuškom je rastresite.

U ključalu vodu koju ste posolili, ubacite pastu i kuvajte prema uputstvima sa pakovanja.

U međuvremenu, na maslinovom ulju, propržite luk. To je momenat da dodate ljutu papričicu u slučaju da je koristite.

Dodajte paradajz isečen na kocke, poklopite, malo smanjite vatru i mešajte povremeno.

Ukoliko se desi da nestane sok koji je paradajz ispustio pre nego što je i testenina gotova, dodajte par kašika vode u kojoj se kuva.

Za 10-ak minuta će testenina već biti gotova. Izdvojte malo vode od kuvanja i procedite je.

Sosu od paradajza dodajte peršun, biber i tunjevinu, izmešajte, a zatim dodajte i pastu sa malo vode od kuvanja. Sve izmešajte i podijeli u tanjire. Po želji, pospite sveže narendanim parmezanom.