Ovo su naše bake iznosile pred goste - Medeni sitni kolač
Za listove:
600 grama brašna
180 gr šećera
4 kašike meda
1 kašika sode bikarbone
80gr margarina
1 kašika mleka, koliko je potrebno da se dobije glatko testo
Krem:
1 šolja (250 ml) mleka
vanilin šećer
180 gr šećera
1 kašika meda
80 grama griza
200 grama margarina
5-6 kašike džema (šipak, kajsija)
šećer u prahu
Priprema:
Listovi: margarin, med i šećer stavite na vatru i kuvajte dok se šećer potpuno ne rastvori
Ostavite da se prohladi pa dodajte malo brašna sa sodom bikarbonom.
Zatim dodajte ostatak brašna i jaje.
Umesite testo, pa ako je potrebno dodajte kašiku mleda, da bi bilo glatko.
Podelite smesu na 4 dela i svaki razvucite u tanak list veličine otprilike 35 x 30 cm.
Izbušite viljuškom. Pecite na 180 stepeni dok ivice listova ne porumene, tada su gotovi.
Krem: Mleko, šećer i med staviti na vatru. Kada prokuva dodajte griz i mešajte.
Kada se zgusne sklonite da se ohladi.
Kada se ohladi dodajte vanilin šećer i ulupan margarin i sve sjedinite.
Stavite prvu koru, pa krem, pa drugu koru pa dzem, pa trecu koru pa ostatak krema, pa cetvrtu koru.
Odgore stavite dzem, pa pospite orasima ili samo šećerom u prahu ili glazurom.
Ostavite kolač poklopljen nečim težim preko noći da odstoji, pa ga onda poslužite.
PROČITAJTE JOŠ: