Ove recepte prosto morate da probate!
Od sušija s lubenicom do smrznutih delicija ili pak ukusnik koktela, lubenica je idealno voće za posluživanje u letnim danima jer je prvenstveno izuzetno zdrava, a potom i vrlo ukusna.
Prvi je korak odabir dobre, zrele i slasne lubenice. Bitno je da bude tamne zelene boje, bez puno posekotina i s čvrstom korom. Trebalo bi da bude teška jer u sastavu ima više od 90% vode. Takođe možete 'kucnuti' koru i provjeriti je li ton dubok, kao i proveriti ima li na kori žutu mrlju koja je tipičan znak zrelosti.
Od pirea lubenice možete napraviti ukusno ledeno osveženje ili pak aromatičan ružičasti koktel - samo izmiksajte kockice lubenice u blenderu za bazu. Za smoothie koristite gusti pire, a želite li rjeđi sok, procijedite pire.
Lubenicu možete iskoristiti i za pripremu odličnog pudinga. Servirajte ga rashlađenog, uz malo tučenog vrhnja i pistacija pa uživajte u sezonskom osvježenju – idealnom za vruća letna popodneva.
Pravi letni klasik je slushie, smrznuti pire u koji (po želji) možete dodati i neko alkoholno piće ili ga zasladiti medom. Nakon par sati u zamrzivaču možete ga poslužiti poput sladoleda, bez brige oko kalorija.
Šampanjac i lubenica su odlična kombinacija
Za slasno piće za odrasle, šampanjac pomešajte sa sokom lubenice, malo limete i listićima sveže mente. Ove koktelčiće možete poslužiti u čaši za martini, ukrašene bobicama voća nabodenima na čačkalice. Možete ih praviti i sa votkom ili nekim drugim omiljenim alkoholnim pićem.
Smrznuti desert
Pomešate li kockice lubenice u blenderu s jogurtom ili mlekom, dobićete kremasti smuti. Zasladiti ga možete medom, a listići sveže mente daće mu još snažniju osvežavajuću aromu.
Za ledeno osveženje, zamrznite pire lubenice u kalupima za sladoled. Aromatiziraće ga limeta i menta, a možete ga i pomešati s jogurtom za slasni 'frozen yogurt'. Dobit ćete zdravi ljetni sladoled.