Lubenica
Shutterstock
Lubenica

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Od sušija s lubenicom do smrznutih delicija ili pak ukusnik koktela, lubenica je idealno voće za posluživanje u letnim danima jer je prvenstveno izuzetno zdrava, a potom i vrlo ukusna.

Prvi je korak odabir dobre, zrele i slasne lubenice. Bitno je da bude tamne zelene boje, bez puno posekotina i s čvrstom korom. Trebalo bi da bude teška jer u sastavu ima više od 90% vode. Takođe možete 'kucnuti' koru i provjeriti je li ton dubok, kao i proveriti ima li na kori žutu mrlju koja je tipičan znak zrelosti.

Od pirea lubenice možete napraviti ukusno ledeno osveženje ili pak aromatičan ružičasti koktel - samo izmiksajte kockice lubenice u blenderu za bazu. Za smoothie koristite gusti pire, a želite li rjeđi sok, procijedite pire.

Lubenica osvežava

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Lubenicu možete iskoristiti i za pripremu odličnog pudinga. Servirajte ga rashlađenog, uz malo tučenog vrhnja i pistacija pa uživajte u sezonskom osvježenju – idealnom za vruća letna popodneva.

Pravi letni klasik je slushie, smrznuti pire u koji (po želji) možete dodati i neko alkoholno piće ili ga zasladiti medom. Nakon par sati u zamrzivaču možete ga poslužiti poput sladoleda, bez brige oko kalorija.

Šampanjac i lubenica su odlična kombinacija

Za slasno piće za odrasle, šampanjac pomešajte sa sokom lubenice, malo limete i listićima sveže mente. Ove koktelčiće možete poslužiti u čaši za martini, ukrašene bobicama voća nabodenima na čačkalice. Možete ih praviti i sa votkom ili nekim drugim omiljenim alkoholnim pićem.

Smrznuti desert

Pomešate li kockice lubenice u blenderu s jogurtom ili mlekom, dobićete kremasti smuti. Zasladiti ga možete medom, a listići sveže mente daće mu još snažniju osvežavajuću aromu.

Lubenica

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Za ledeno osveženje, zamrznite pire lubenice u kalupima za sladoled. Aromatiziraće ga limeta i menta, a možete ga i pomešati s jogurtom za slasni 'frozen yogurt'. Dobit ćete zdravi ljetni sladoled.