Krofne
Profimedia
Krofne

Profimedia

Krofne, Foto: Profimedia

Iako su nam dostupne na svakom koraku, u gotovo svakoj pekari i poslastičarnici, mnogi će ipak rado napraviti i domaće krofne.

Uz klasične punjene džemom ili s čokoladnim kremom, danas vam predstavljamo recpet ka krofne s glazurom od džin-tonika koje bi mogle oduševiti sve ljubitelje ovog kultnog pića.

Same krofne prave se na klasičan način i po tradicionalnom receptu, pune se džemom ili nečim drugim po želji, a nakon hlađenja preliju se glazurom.

Recept za krofne:

- 700 g brašna

- 1 kockica svežeg kvasca

- 400 ml toplog mleka

- 50 ml ulja

- 1 kašika šećera

- 1 kesica vanilin šećera

- 2 jajeta

- Malo soli

Priprema:

U toplo mleko dodajte izmrvljen kvasac i šećer, a zatim to dobro izmutite pa dodajte pola mere brašna. Izmešajte, pa dodajte ulje, so, i jedno po jedno jaje. Umutite, pa dodajte još bršna. Nastavite sa ovim postupkom dok ne utrošite svo brašno sve dok smesa ne postane kompaktna. Kada prestane da se lepi, završili ste posao. Pospite malo brašna ukoliko je potrebno. Pokrijte čistom krpom i ostavite na toplom mestu dok ne naraste. Nakon otprilike sat vremena, pospite ga brašnom stavite na čistu radnu površinu i premesite ga lagano rukama. Razvucite testo oklagijom debljine oko jedan centimetar. Izvadite krofne modlom ili čašom sa oštrim ivicama. Pokrijte krofne i ostavite ih da odstoje dvadesetak minuta.

Zagrejte ulje i polako stavljajte krofne. Ulje ne sme da bude suviše vruće. Polako spuštajte jednu po jednu krofnu. Ona strana koja je bila dole sada ide gore. Poklopite šerpu i sačekajte da donja strana porumeni, a zatim ih prevrnite na drugu stranu i sada sklonite poklopac. Izvadite krofne na papirni ubrus. Ako želite da krofne napunite džemom to možete učiniti poslastičarskim špricem. Takođe možete ih premazati čokoladom ili nekim sličnim kremom, a možete ih samo posuti prah šećerom i uživati u ovom predivnom ukusu.

Sastojci za glazuru:

- 10 velikih kašika šećera u prahu
- 4 velike kašike džina

- 2 velike kašike tonika

- 4 male kašike soka od limuna

Priprema glazure:

Sve sastojke stavite u posudu i promešajte mikserom. Glazura bi trebala da bude gusta i lepljiva. Kada se krofne u potpunosti ohlade, stavite ih na tanjir i po svakoj razvucite kašiku glazure.

PROČITAJTE JOŠ: