Hrana, kuvarica, rucak, obrok, devojka
shutterstock
Hrana, kuvarica, rucak, obrok, devojka

shutterstock

Foto: shutterstock

Stara tradicionalna jela imala su svoju svrhu: bila su jeftina za pripremu, a opet zdrava. Cela porodica je jela ručak "iz šerpe", i sa tim su sigurno bili zdraviji. 

Predlog svih lekara i nutricionista je da se barem jednom dnevno jede kuvano jelo kako bi se sprečile ozbiljne bolesti poput raka debelog creva.

Ako smo primorani da se zbog brzog načina života hranimo doručkujući jelo iz pekare, onda barem sebi možemo da priuštimo ručak "iz šerpe".

Naš predlog je da jendom nedeljno spremite ovo:

PROČITAJTE I:

 

Pasulj 

Naučnici otkrivaju da ishrana bogata pasuljem može smanjiti rizik od srčanih obolenja i određenih vrsta raka. Smernice za zdravu ishranu vlade SAD-a iz 2005. preporučuju dnevnu dozu od tri šoljice pasulja sedmično.

Pasulj poseduje veliku energetsku vrednost te sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline.

Da biste spremili odličan pasulj, pratite ovaj naš recept:

Glavicu ili dve crnog luka prodinstajte na 1 kašici masti, pa mu dodajte i 3 čena belog luka. Zatim isitnite 2 šargarepe pa ih dodajte luku. Kada se povrće prodinsta nekih 10ak minuta, dodajte i pasulj koji ste prethodno natapali u vodi preko noći ili koji ste prokuvali u vodi, a vodu prosuli.

Kada sjedinite povrće i pasulj, možete i da dodate meso po izboru: suvu slaninicu, kolenicu ili kobasicu. Najzdravije je da se od mesa ništa ne dodaje nego da se pojede klot pasulj. Kada se pasulj skuva, dodajte mu začine: so, biber i mlevenu papriku.

Pasulj

Profimedia

Foto: Profimedia

Boranija

Boranija je puna antioksidanata i esencijalnih hranljivih materija. Sadržaj ove biljke uključuje vlakna, proteine, omega 3 masne kiseline, kalcijum, gvožđe, flavonoide i karotenoide. Kao takva, boranija pruža brojne prednosti koje su veoma dobre za naše telo i um. 

Boranija se sprema skoro isto kao i pasulj: na malo masti se prodinsta crni i bel luk, pa se doda šargarepa i očišćena boranija, kao i juneće meso seckano na kockice. Sve se nalije sa vodom da povrće i meso ogrezne i pusti se da provri. Kada provri, boraniji se doda i krompir isečen na kockice, kao i svež peršun, so i biber, ali i suva mlevena paprika.

Boranija s piletinom

Profimedia

Foto: Profimedia

Grašak

Grašak sadrži gotovo sve neophodne minerale i vitamine. Možda ćete se iznenaditi kada saznate da jedna šolja graška ima 8,5 grama proteina, što je više nego dvostruko više proteina od kašike putera od kikirikija. Šoljica kuvanog graška takođe ima 9 grama vlakana, čime vam pomaže da se osećate sito. 

Najzdravije je da spremite jednostavan čorbast grašak koji se kuva isto kao i boranija. Bukvalno! Osim boranije u šerpu dodajte samo grašak. 

Grašak, mahunarke

Profimedia.rs

 Foto: Profimedia.rs

Kupus 

Kupus je kod Srba omiljena hrana. O tome svedoči i činjenica da postoji "svadbarski kupus"!Kupus možete da spremite sa svinjetinom u tepsiji, kiseo kupus sa suvim rebarcima, sladak kupus sa junetinom, kupus sa flekicama i td.

Interesantna je činjenica da je čovek kiseljenjem kupusa učinio da on postane još zdraviji. Istraživanja kažu da kiseo kupus sadrži više vitamina C nego limun.

Kiseli kupus

Profimedia

Foto: Profimedia

Naš predlog je da kupus spremite na ovaj način:

Potrebno: 2 glavice crnog luka, 3 čena belog luka, 1 zelena paprika, 1 crvena paprika, 1 šargarepa, 1 paradajz, 1 veći kropir, 1 glavica kupusa, 4 svinjske kremenadle, malo senfa, malo ulja, malo soli i bibera. 

Priprema: Crni i beli luk isitnite pa stavite u pekač (pleh sa poklopcem); dodajte i sitno seckan paradajz, papriku, šargarepu i krompir. Zatim svinjske kremenadle premažite obilno senfom pa ih stavite na povrće. Kupus isecite na četvrtine, pri tome vadeći koren. Svaku četvrtinu namažite sa uljem i senfom i malo posolite i pobiberite pa složite u pekač na meso. Dodajte i 1 šoljicu vode, pa poklopite i pecite u rerni na 200 stepeni oko sat i po do dva sata.

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Trik za kojim su žene odlepile! Nikad lakše za samo 5 sekundi stavite alajner poput profesionalca!