Omiljeni obrok po originalnom receptu: Cezar salata!
Svako ima svoj recept za Cezar salatu, i to je lepota kuvanja! Ipak, donosimo vam originalni recept za ovu omiljenu obrok salatu.
Sastojci:
- oko 4 kašike majoneza
- malo limunovog soka
- 1 kašika senfa
- 3 manja inćuna – mada i sa sardinama ima odličan ukus
- malo maslinovog ulja
- glavica belog luka
- so i biber
- 300g pilećih grudi
- 1 manja Iceberg salata
- 60 g pančete u listicima
- 2-3 parčeta crnog tost hleba
Priprema:
Najpre možete napravitu krutone. Isecite tost na srednje kockice. Zagrejte malo maslinovog ulja na srednju temperaturu i isprižite kockice uz neprestano okretanje, dok ne budu zlatne i krckave. Ovo možete da uradite i u rerni. Ostavite to po strani, pošto se one dodaju pred samo serviranje.
Pančetu ćete pripremiti tako što nekoliko listića ispržite na tiganju bez dodavanja ulja. Trebalo bi da slanina ostane u većim i tankim komadima pri serviranju, mada se dešava da neko zbog praktičnosti isecka slaninu.
Stavite piletinu u rernu da se peče na 200 stepeni oko 20 minuta. Možete i izgrilovati na tiganju, gde solite pred kraj. Kada bude ispečeno, isecite na tanke listiće.
Zelenu salatu iseći na trakice ili kockice. Ostaviti u frižideru 20 minuta da bude krckavija.
Sada su spremni svi sastojci i treba samo da ih spojite! Oljuštite beli luk i istrljajte lukom celu činiju dok ne počne da se raspada i bacite delove. Za ovu salatu dovoljno je samo malo tok soka belog luka koji ostane u činiji.
U istoj činiji izgnječite viljuškom inćune (ili sardine) što sitnije, dodajte majonez, senf i sok limuna, dodajte vrlo malo soli i biber i dobro umutite.
Gustu masu koju ste dobili, malo razblažite maslinovim uljem po želji.
Cezar dressing treba da bude gust.
Umešajte zelenu salatu, poklopite činiju i proteresite. Prebacite je na tanjire i dekorišite mesom i pančetom. Krutoni idu poslednji kako ne bi upili vlagu i omekšali.
Prijatno!