Cezar salata
Youtube/Printscreen
Cezar salata

Youtube/Printscreen

 Foto: Youtube/Printscreen

Svako ima svoj recept za Cezar salatu, i to je lepota kuvanja! Ipak, donosimo vam originalni recept za ovu omiljenu obrok salatu.

Sastojci:

- oko 4 kašike majoneza

- malo limunovog soka

- 1 kašika senfa

- 3 manja inćuna – mada i sa sardinama ima odličan ukus

- malo maslinovog ulja

- glavica belog luka

- so i biber

- 300g pilećih grudi

- 1 manja Iceberg salata

- 60 g pančete u listicima

- 2-3 parčeta crnog tost hleba

Priprema:

Najpre možete napravitu krutone. Isecite tost na srednje kockice. Zagrejte malo maslinovog ulja na srednju temperaturu i isprižite kockice uz neprestano okretanje, dok ne budu zlatne i krckave. Ovo možete da uradite i u rerni. Ostavite to po strani, pošto se one dodaju pred samo serviranje.

Pančetu ćete pripremiti tako što nekoliko listića ispržite na tiganju bez dodavanja ulja. Trebalo bi da slanina ostane u većim i tankim komadima pri serviranju, mada se dešava da neko zbog praktičnosti isecka slaninu.

Stavite piletinu u rernu da se peče na 200 stepeni oko 20 minuta. Možete i izgrilovati na tiganju, gde solite pred kraj. Kada bude ispečeno, isecite na tanke listiće.

Zelenu salatu iseći na trakice ili kockice. Ostaviti u frižideru 20 minuta da bude krckavija.

Sada su spremni svi sastojci i treba samo da ih spojite! Oljuštite beli luk i istrljajte lukom celu činiju dok ne počne da se raspada i bacite delove. Za ovu salatu dovoljno je samo malo tok soka belog luka koji ostane u činiji.

U istoj činiji izgnječite viljuškom inćune (ili sardine) što sitnije, dodajte majonez, senf i sok limuna, dodajte vrlo malo soli i biber i dobro umutite.

Gustu masu koju ste dobili, malo razblažite maslinovim uljem po želji.

Cezar dressing treba da bude gust.

Umešajte zelenu salatu, poklopite činiju i proteresite. Prebacite je na tanjire i dekorišite mesom i pančetom. Krutoni idu poslednji kako ne bi upili vlagu i omekšali.

Prijatno!