ručak, porodica, par, hrana
shutterstock.com
ručak, porodica, par, hrana

shutterstock.com

ručak, porodica, par, hrana, Foto: shutterstock.com

A centralni deo okupljanja čini upravo praznična trpeza na kojoj se mogu naći najrazličitije đakonije.

Pogledajte nekoliko recepata za glavno jelo koji će oduševiti sve ukućane za vreme novogodišnjih praznika.

1. Musaka na grčki način

Osnova

6 patlidžana srednje veličine
maslinovo ulje (za prženje patlidžana)


Za sos sa mesom
750 g mlevene junetine ili jagnjetine
2 glavice crvenog luka, srednje veličine (sitno iseckane na kockice)
2 čena belog luka (usitnjena)
400 g paradajza (iseckanog)
2 kašike pirea od paradajza
kašičica šećera
šolja crvenog vina
morska so i biber
lovorov list
prstohvat cimeta
1/4 šolje maslinovog ulja


Za bešamel sos
875 ml mleka
100 g putera
100 g brašna
prstohvat muskatnog oraščića
2 žumanceta
100 g parmezana + za posipanje musake

2.Karađorđeva šnicla

Sastojci za 1 osobe
malo soli
200 g svinjska šnicla (las kare)
150 g prezli
100 g kajmaka
100 g brašna
100 g trapista
2 kom jaja
80 g stišnjene šunke
3 dl ulja

Sastojci za 1 osobe
malo soli
200 g svinjska šnicla (las kare)
150 g prezli
100 g kajmaka
100 g brašna
100 g trapista
2 kom jaja
80 g stišnjene šunke
3 dl ulja

3.Sočni bataci iz rerne

Potrebno je;

8 pilećih bataka2 kaš

ike brašna

kašičica soli

pola kašičice bibera

pola kašičice mlevene slatke paprike

1/4 kašičice ljute mlevene paprike

25 g putera

U veću plastičnu kesu (može i kesa za zamrzivač) stavite batake i suve začine. Pored navedenih, možete dodati i neke začine po svom ukusu. Kesu zatvorite i dobro protresite kako bi se bataci uvaljali u začine.

2. U pleh stavite otopljeni puter i poređajte batake.

3. Pecite u rerni zagrejanoj na 220 C oko 30-45 minuta, u zavisnosti od veličine bataka. U toku pečenja, negde na polovini, okrenite batake da se dobro ispeku s obe strane.

4. Kada se bataci ispeku, izvadite pleh iz rerne, prekrijte aluminijumskom folijom i ostavite tako desetak minuta da bataci omekšaju. Nakon toga servirajte batake, a možete ih preliti ostatkom maslaca iz pleha u kome su se pekli.

4.Jagnjetina i govedina sa krompirom

Potrebno je:
1,5 kg jagnjetine
600 g krompira
3-4 šargarepe
malo ulja
1 kašičica senfa
malo soli
malo biber
malo suvih začina

Jagnjetinu kuvati pola sata u posoljenoj vodi na laganoj vatri. Izvaditi meso, premazati mešavinom ulja, senfom, biberom i začinima. Prebacite u vatrostalnu tepsiju. Krompir i šargarepu očistite i isecite na veće komade. Poređajte povrće preko mesa i pecite poklopljeno u dobro zagrejanoj rerni oko sat vremena. Skinite poklopac, meso izvadite tako da bude iznad povrća i vratite u rernu još 15 minuta da porumeni. Pečeno meso i povrće prebacite u tanjir u kojem ćete poslužiti. Poslužite sa sezonskom salatom.

5.Pohovana piletina iz rerne

Potrebno je:

500 g pilećeg belog mesa bez kosti,
2 veća jajeta,
1 šolja prezle (2,5 dl),
1 šolja brašna,
malo ulja ili masti,
so i biber.

Otkošćeno belo meso isecite na tanje šnicle, što znači svaku polovinu barem na dva dela. Meso posolite i pobiberite.

U jednu posudu stavite brašno, u drugu umućena jaja i jednu kašiku ulja, a u treću posudu prezlu. Meso prvo uvaljajte u brašno, tatim u jaja i na kraju u prezlu (sa ili bez dodataka).

U tepsiju na papir za pečenje poslažite se ispohovane šnicle, između mesa stavite ili sipajte po malo masti ili sve prelijte uljem. Stavite u zagrejanu rernu na 250ºC. Posle 5 minuta meso okrenite i četkicom premažete meso masnoćom sa dna tepsije. Sve pecite još nekih petnaestak minuta na istoj temperaturi.

Pročitajte još