Nešto lagano, a tako primamljivo: Zapečena palenta sa sirom i jogurtom
Palentu su, prema nekim verovanjima, prvi počeli jesti seljaci u severnoj Italiji, a pripremali su je od bele ili žutog krupnog kukuruznog brašna. Već dugo je palenta omiljeno jelo i u našim krajevima.
DA LI JE PALENTA ČESTO NA VAŠEM STOLU?
Sastojci:
150 g palente
200 g brašna
300 g svežeg sira
200 ml jogurta
100 ml ulja
kašičica soli
prašak za pecivo
Priprema:
Najprije uključite rernu neka se greje na 190 stepeni pa krenite sa pripremom smeše. U posudi dobro izmešajte ulje i jogurt pa u to dodajte palentu, brašno, prašak za pecivo i so koje ste ranije pomešali. Mešajte dok ne dobijete jednoličnu smešu bez grudvica pa dodajte izmrvljeni sir.
Smešu pospite uljem i pecite dok ne porumeni, dok čačkalica iz testa ne izlazi čista. Na kraju izvadite i ostavite da stoji nekih pet minuta pa narežite i poslužite.
Prijatno!
PROČITAJTE JOŠ: