Zapečena palenta
Shutterstock
Zapečena palenta

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Palentu su, prema nekim verovanjima, prvi počeli jesti seljaci u severnoj Italiji, a pripremali su je od bele ili žutog krupnog kukuruznog brašna. Već dugo je palenta omiljeno jelo i u našim krajevima.

DA LI JE PALENTA ČESTO NA VAŠEM STOLU?

 

Sastojci:

150 g palente
200 g brašna
300 g svežeg sira
200 ml jogurta
100 ml ulja
kašičica soli
prašak za pecivo

Palenta punjena  jajima

promo

Foto: promo

Priprema:

Najprije uključite rernu neka se greje na 190 stepeni pa krenite sa pripremom smeše. U posudi dobro izmešajte ulje i jogurt pa u to dodajte palentu, brašno, prašak za pecivo i so koje ste ranije pomešali. Mešajte dok ne dobijete jednoličnu smešu bez grudvica pa dodajte izmrvljeni sir.

Smešu pospite uljem i pecite dok ne porumeni, dok čačkalica iz testa ne izlazi čista. Na kraju izvadite i ostavite da stoji nekih pet minuta pa narežite i poslužite.

Prijatno!

PROČITAJTE JOŠ: