Nepečena sarajevska torta, svekrva će vam dati najvišu ocenu!
alo.rs
sarajevska torta
Foto: printscreen/youtube

Evo i recepta….drugarica mi ga izdiktirala telefonom pa vam prenosim recept za ovu tortu, mene je takođe oduševila mekoćom i ukusom. Inace, recept je od svekrve njene najbolje drugarice…

SASTOJCI

1 i po pakovanje rozen kora
1,5 l mleka
5 kom. jaja
800 g šećera
12 kašika brašna

400 g kvalitetne čokolade za kuvanje
500 g mlevenih oraha
4 kesice vanilin šećera
1 limun-rendana kora

GLAZURA

100 g čokolade za kuvanje
1/2 šoljice mleka
1/2 soljice šecera
1/2 margarina

PRIPREMA

1. Umutiti belanca posebno sa 800 g šećera da se šećer razbije, ne mora mnogo čvrsto, dodati žumanca i jos malo mutiti.
2. U posebnoj posudi razmutiti 12 kašika brašna sa malo mleka, a ostatak mleka staviti da provri.
Sipati razmućeno brašno u umućena jaja, lepo promešati da se sjedini.
3. Kad mleko provri, skloniti sa vatre i varjačom umešati masu od jaja i brašna, lepo sjediniti i vratiti na tihu vatru, pa skuvati gust krem uz neprestano mešanje.
4. U vruć krem dodati 400 g kvalitetne gorke čokolade za kuvanje tipa Menaž ili slično, nikako kakao table, mešati da se lepo rastopi. Ostaviti da se skroz ohladi uz povremeno mešanje.
5. U ohlađen krem dodati 500 g mlevenih oraha, 4 vanilin šećera i rendanu koru jednog limuna.
6. Filovati korice tanko, koliko je potrebno da se premaze korica, ređati jednu preko druge blago pritiskajuci da se spoje.

Preliti glazurom koju treba otopiti na pari.
Tortu možete čuvati na hladnoj terasi, bice jos sočnija i lepša nego u frižideru. Ili je ostavite par sati na sobnoj temperaturi, pa tek onda stavite u frižider, taman ce fino da omekšaju korice i biće sočnija.

Posluživanje

Napomena:
Torta na slici je pravljena od jednog pakovanja korica za rozen tortu, ali je ostalo dosta fila iako je bogato filovana, tako da je predlog da se doda bar još pola pakovanja, uostalom filujte dok imate korice, samo tanko premazujte filom.
Takođe, može se napraviti i sa domaćim tankim koricama, ima ovde kuvarica za to. 
Obavezno je napravite dan ranije, da bi kore omekšale i povukle fil, tako da se i ne osečaju iako se vide, verujte!

 

Komentari (1)

sofronije

31.12.2020 14:22

A zašto toliko šećera?