Napravite veknu a la Milena Dravić! Služi se uz šardone i lagano štivo
Snimila je više od sto filmova, igrala u serijama, pozorišnim predstavama, a umela je i da kuva, i to sve. Kaže da je talenat nasledila od majke, a kada se tome doda i mašta, onda je lako pripremiti i veknu a la Milena Dravić.
PROČITAJTE I:
Sameljite tri-četiri komada belog pilećeg mesa (mogu i pileće grudi). Dok meljete meso, jedna kriška starog hleba "kupa se" u mleku, kuvate jaja (dva komada i to tvrdo), seckate slaninicu (sto grama), pevate Breninu "... sitnije, Cile, sitnije..." i pripremate vanglu u kojoj ćete od ovog materijala, i još soli, bibera, senfa i peršuna, formirati veknu. U sredinu vekne stavite pride još jedno tvrdo kuvano jaje.
Veknu stavite u vatrostalni pleh, ali tek kada na dno položite slaninu isečenu po dužini. Slanina mora da pokrije celo dno. Tek sada se pažljivo polaže vekna.
Nije kraj.
PREPORUČUJEMO:
Preko vekne stavljate kaiševe slanine. Veknu ušuškate slaninom sa svih strana i stavljate u rernu. Pečete na umerenoj vatri.
Za to vreme, na brzaka, za dva do tri minuta, na puteru propržite pečurke (do četristo grama), prelijete ih mileramom, izmešate i postavite kao stražu oko vekne.
Pečenje traje još 15 do 20 minuta.
Pije se belo vino sorte šardone i to iz Mačkovog podruma, i čita laka literatura.
BONUS VIDEO:
Kako se pravilno našminkati za 5 minuta