Paelja
Shutterstock
Paelja

Shutterstock

Paelja, Foto: Shutterstock

 


POTREBNI SASTOJCI

pileće meso - 2 komada, pileće grudi bez kostiju i kože
škampi - 500 g, sirovi
maslinovo ulje - 3 supene kašike
luk - 1 glavica srednje veličine
beli luk - 2 čenna
paprike - 1 srednje veličine, crvena i 1 zelena
paradajz - 2 komada, veliki
grašak - 150 g, zamrznut
pirinač - 500 g, za paelju
bujon - 1 l, pileći
šafran - 1 kašičica
so
biber

NAČIN PRIPREME

Očistite škampe i isecite komade pilećeg mesa. Ugrejte malo maslinovog ulja u širokom tiganju i pržite iseckan luk i beli luk, dok ne omekšaju.

Nakon toga dodajte pileće meso i promešajte. Ostavite da se dobro isprži. Dodajte očišćene i isečene paprike i kuvajte još 5 minuta.

U međuvremenu ugrejte pileći bujon, da bude vreo i da se ne prekida kulinarski proces. Dodajte isečen paradajz i kuvajte još 5 minuta. Sipajte pirinač i dospite 500 ml vrele vode.

Nakon 5 minuta sipajte bujon i lepo promešajte. Čim provri, smanjite ringlu i ostavite da se krčka 15 minuta.

Promešajte i dodajte škampe, grašak, šafran sa solju i biberom po ukusu. Natavite da kuvate još 10-15 minuta, dok se tečnost ne apsorbira.

Skinite sa vatre i pokrijte posudu sa paeljom velikim poklopcem i listom aliminijumske folije, da se potpari 5-10 minuta pre serviranja.

Servirajte originalnu špansku paelju sa malo iseckanog peršuna i malo sveže isceđenog soka od limuna.

U ovako pripremljenu paelju se mogu dodati i školjke sa oklopom.