Kolač, torta
Profimedia.rs
Kolač, torta

Profimedia.rs

Foto: Profimedia.rs

Ovaj ukusni voćni kolač se ne peče, ima mekanu orašastu koru i bogatu pavlaku dopunjenom osvežavajućim bobičastim voćem, a ne sadrži šećer, gluten i mlečne proizvode.

PROČITAJTE JOŠ:

Sastojci

Kora
130 g pečenog oraha, badema ili drugih orašastih plodova po želji
30 g kokosovog brašna
250 g maslaca od badema
½ kašičice ekstrakta vanile
2 kašičice kokosovog ulja

Krem
3 dl kokosove pavlake
1 kašičica ekstrakta vanile
200 g bobičastog voća i jagoda

Badem

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Priprema

1. U blenderu usitnite pečene orahe, bademe, pistaće ili druge orašaste plodove. Ako želite, možete i kombinovati više vrsta orašastih plodova. U posudu dodajte usitnjene orašaste plodove, kokosovo brašno, vanilu i maslac od badema. Dobro izmešajte dok se sastojci ne sjedine.

2. Okrugli kalup razmera 20-25 cm namažite kokosovim uljem, zatim dodajte koru i pritisnite rukama. Kora ne sme biti previše tanka, a ne trebate koru rasporediti sa strane kalupa jer će pucati pa je dovoljno da se prekrije dno i lagano pritisne rukama. Ako želite potpuno hrskavu teksturu, koru možete peći 10-ak minuta na 190°.

PREPORUČUJEMO I OVO:

3. U posudu stavite gustu kokosovu pavlaku, nju ne možete zameniti kokosovim mlekom jer neće biti ista tekstura. Dodajte vanilu i lagano izmešajte.

4. Na koru stavite pavlaku i ravnomerno rasporedite. Ako ste pekli koru, pričekajte da se skroz ohladi. Na pavlaku stavite oprano i naseckano bobičasto voće. Po želji možete koristiti jagode, trešnje ili drugo sezonsko voće koje preferirate. Možete odmah sa voćem napraviti dekoraciju po želji ili ga samo jednako rasporedite. Stavite u frižider i poslužite.

Prijatno!