Ajvar
shutterstock
Ajvar, ljutenica, zimnica

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Zimnica je mnogima nezamisliva bez ajvara koji se priprema u brojnim varijantama, od one minimalističke koja uključuje samo paprike, beli luk, ulje i sl, do “bogatijih” ajvara s dodanim patlidžanima, ljutim papričicama, začinskim biljem... 

PROČITAJTE I:

 

Ne zaboravite da su među najvažnijim sastojcima ajvara trud i strpljenje - morate pažljivo čistiti, peći, mleti, dugotrajno mešati dok se ajvar “krčka”...

Sastojci (za otprilike 4.5 kg ajvara)

- 10 kilograma crvene šiljate paprike

- 3 kilograma patlidžana

- 2-4 ljuta feferona (po ukusu)

- 2-3 kašičice alkoholnog sirćeta

Zimnica domaća Turšija Kiseli krastavac krastavci

Shutterstock

Foto: Shutterstock

- 1-2 glavice belog luka

- 1 litar + 2 decilitra suncokretovog ulja

- so po ukusu - otprilike 5 kašičica, ali ne preterujte, dodajte so i pri svakom dodavanju probajte.

PREPORUČUJEMO:

 

Priprema:

Paprike operite i dobro osušite (po potrebi ih možete obrisati). Pecite ih u pećnici na 225° C (na rešetki ili velikom limu) ili na roštilju, dok kožica ne porumeni i počne se odvajati od paprike. Izvadite paprike iz pećnice i pokrijte ih suvom čistom krpom, da bi se kožica kasnije lakše odvajala. Ostavite ih pokrivene otprilike pola sata, dok se ne ohlade. Potom paprike ogulite i očistite od semenki i peteljki.

U međuvremenu počnite peći patlidžane na istoj temperaturi kao i papriku. Peku se 30-40 minuta. Kad se ohlade, ogulite im kožu, pa ih zajedno s paprikom sameljite u mašini za mlevenje mesa ili u blenderu. U velikoj posudi zagrejte 1 litar ulja, pa dodajte smesu paprike i patlidžana. Kuvajte 2-3 sata na umerenoj vatri uz stalno mešanje, dok ajvar ne dobije gustinu kakvu želite. Pred kraj dodajte začine po želji.

Beli luk, luk, povrće

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Za spremanje ajvara najpraktičnije su tegle sa poklopcima na navijanje. Prethodno oprane i osušene tegle i poklopce sterilizujte u pećnici - zagrejte je na 100 stepeni, a oprane i suve tegle i poklopce ostavite u pećnici 15-20 minuta. Nakon toga ih odmah napunite vrućim ajvarom, a na vrhu ostavite prazan prostor otprilike 1 centimetar.

U posebnoj posudi ugrejte još 2 decilitra ulja, pa svaku teglu ajvara prelijte vrelim uljem, toliko da prekrije ajvar i da nema vazduha koji može ući u smesu.

Poklopcima zatvorite tegle, pa ih zamotajte u stolnjak ili ćebe, stavite u kartonsku kutiju i ostavite da se postepeno ohlade. Nakon 24 sata ajvar možete spremiti na hladnom i tamnom mestu.

Ajvar se najčešće koristi kao namaz ili dodatak pečenom mesu, kobasicama, jelima s roštilja, a njime se mogu obogatiti i drugi umaci, variva i slično.

Sutlijaš sa belom čokoladom, za sve ljubitelje ove poslastice koju ćete voleti još više!

AUTOR: Noizz/M.M. DATUM I VREME: 21.08.2019. 08:21 Slatkiš koji je obogaćen belom čokoladom i slatkom pavlakom, pa je samim tim jako kremast. Foto: Shutterstock, ilustracija Ko voli sutlijaš neka obavezno isproba ovaj recept jer će ga nakon njega voleti još više.

 

BONUS VIDEO:

Postavljanje dečijih fotografija na društvene mreže: Da li smo upoznati sa rizicima takvog čina?

 

Komentari (1)

sumadija

06.09.2019 15:09

Beli luk u ajvar, ni pod razno - paprika pečena na plotni, oljuštena, samlevena, przi se, na kraju so i esencija. To je to i takav ajvar je licenciran i uveliko se prodaje van granica naše Srbije.