Knedle sa šljivama
Shutterstock
Knedle sa šljivama

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Sastojci za testo:

1 kg krompira
60 grama maslaca
2 jaja
150 grama griza
400 grama oštrog brašna
so

 

Sastojci za nadev:

700 grama šljiva ili 25 komada
100 grama šećera

Sastojci za posipanje:

200 grama hlebnih mrvica
100 grama šećera
1 kesica vanilin šećera
100 grama maslaca

Priprema:

Ogulite krompir, operite, iseckajte na veće komade i kuvajte u slanoj vodi kao pire krompir.
Kada se krompir skuva, ocedite ga i gnječilicom za krompir napravite pire. U vrući pire krompir dodajte maslac, dobro izmešajte i ostavite da se ohladi. Pripremite smesu za posipanje knedla tako što ćete u plićoj posudi rastopiti maslac. Dodajte hlebne mrvice i zagrevavajte uz stalno mešanje dok mrvice ne dobiju zlatnožutu boju. Malo ohladite i u smesu dodajte šećer i vanilin šećer, dobro promešajte i ostavite sa strane. U ohlađeni pire krompir dodajte jaja, griz, so i polovinu predviđenog brašna za testo.

Kndele, knedla

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Sve zajedno lagano promešajte, najpre u posudi, a zatim u pobrašnjenoj radnoj površini uz stalno dodavanje brašna dok ne dobijete mekano testo. Šljive operite i očistite od koštica. Pobrašnjenim rukama otkinute komadić testa veličine oraha i malo ga razvucite na dlanu. Na testo stavite očišćenu šljivu koju ste prethodno s spoljašnje strane uvaljali u brašno, a u sredinu šljive stavili malu kašičicu šećera. Preko šljive prevucite testo i oblikujte malu lopticu. Napravljene loptice stavljajte na nabrašnjenu površinu. U posudu u kojoj ćete kuvati knedle nalijte vode, dodajte malo soli i pustite da proključa.

 

Napravljene loptice sa šljivama spuštajte u ključalu slanu vodu da se kuva. Vodite računa da u posudi ne bude previše vode jer će nivo vode narasti kada stavite knedle u vodu. Kada ih spustite u ključalu vodu dobro je pomerite malo kašičicom da se ne zalepe za dno posude. Kada voda nakon spuštanja knedli proključa, smanjite temperaturu da knedle lagano kuvaju.

Nakon nekoliko minuta knedle bi trebalo da isplivaju na površinu vode, te nastavite da ih kuvate još 5 minuta. Kuvane knedle izvadite iz ključale vode i spustite u posudu s hlebnim mrvicama koje ste prethodno ugrejali na maslacu. Po želji ih možete potpuno uvaljati u pripremljenu smesu za posipanje ili samo posuti po vrhu knedli.