Pita, burek
Shutterstock, ilustracija
Pita, burek

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Sastojci:

1/2 kg debljih kora

300 - 500 g sira 

250 ml vode

125 ml ulja

po potrebi so

Priprema:

1. U dublji sud pomešati vodu i ulje i posoliti. Biće potrebno da pre svakog prskanja kora promešate ovu tečnost jer se ulje izdvaja.

2. Okruglu tepsiju podmazati uljem i staviti 2 kore čiji krajevi treba da prelaze ivice tepsije tj. da vise sa strane. Poprskati mešavinom ulja i vode.

3. Ostatak kora podeliti na grupice od po 3 kore.

4. Uzeti 3 kore i staviti ih u tepsiju jednu preko druge gužvajuci ih da mogu da stanu pa treću poprskati i posuti izmrvljenim sirom.

5. Ponoviti ovo i sa ostalim korama osim poslednje 3.

6. Prvu od te tri staviti naguzvanu u tepsiju i poprskati.

7. Staviti i pretposlednju koru. I nju poprskati i staviti ostatak sira.

8. Staviti i poslednju koru i poprskati mešavinom vode i ulja.

9. One krajeve koji vise sa strane sada prebaciti preko poslednje kore zatvarajuci burek i poprskati tečnošću.

10. Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok fino ne porumeni.