Fokača, hleb, Italija, testo
Shutterstock, ilustracija
Fokača, hleb, Italija, testo

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Fokača je tradicionalni italijanski pljosnati hleb, koji se sprema u rerni. Ona može da se ukrasi lekovitim bljkama, povrćem i nizom drugih proizvoda.

U Italiji fokača se pre svega začinjava maslinovim uljem, solju, ponekad aromatičnim biljem, a ze dekoraciju se koristi luk, sir i meso. Ova vrste hleba se koristi i kao prateći za pripremu mnogo vrsta jela kao što je osnova za picu, sendviče itd.

U naše vreme fokača je dobila veliku popularnost i tajna njene pripreme odavno je izašla van granice Apeninskog poluostrva. Smatra se da je ona praroditelj pice.

Postoji bukvalno hiljadu recepata za spremanje ove vrste italijanskog hleba, ali pravi majstorluk u pripremi ukusne pogače je tumačenje tajne za pripremu perfektnog testa.

Da bi bio hrskav i bogatog ukusa, hleb ne treba da pečete u pravougaonim i pljosnatim tepsijama, već u okruglim i širokim. Na taj način testo ne zadržava vazduh u sebi i fokača postaj gušća i tvrda. Čak možete koristiti kalup za torte ili duboki tiganj sa drškom koja može da se skloni.

Fokača

Printscreen/YouTube/Kuhaj i peci

Foto: Printscreen/YouTube/Kuhaj i peci

Opis

Pomešati brašno, kvasac i so u posudi. Sipati maslinovo ulje i 300ml tople vode. Dobro promešati, preneti na radnu površinu i umesiti meko testo. Staviti testo u posudu premazanu maslinovim uljem i prekriti folijom. Ostaviti sa strane da naraste.

Prebaciti testo u pleh premazan maslinovim uljem. Prstima izbušiti rupe na površini testa i premazati ga maslinovim uljem. Ostaviti testo da još jednom naraste.

Samleti beli luk u pastu zajedno sa malo soli i pomešati sa ruzmarinom i 50ml maslinovog ulja. Ostaviti sa strane.

Zagrejti rernu na 220 stepeni (ventilator). Složiti masline na testo i lagano ih utisnuti prstima.

Namazati fokaču aromatičnim maslinovim uljem i peći oko 15 minuta. Po želji, pripremljenu fokaču poprskati mlevenim biberom.

Sastojci

  • 660 g belog brašna

  • 200 g zelenih maslina (bez koštice)

  • 100 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja + dodatno za premazivanje i podmazivanje

  • 1 čen belog luka

  • 8 g suvog kvasca

  • 0.5 kašičice ruzmarina

  • 1 kašičica soli

Fokača

Printscreen/YouTube/Kuhaj i peci

 Foto: Printscreen/YouTube/Kuhaj i peci

Kada ste završili sa testom, treba da ukrasite kako biste znali da ste napravili perfektnu fokaču. Ove bukvalno postoji hiljadu varijanti. Možete koristiti sir, luk, različite mesne proizvode, paradajz, paprike, masline i šta sve ne.

Postoje dve specifičnosti. Prvo prstima treba u testu da napravite mala udubljenja. Na taj način će u njega ući dodatni vazduh, što će učiniti hleb mekanijim.

Drugi momenat je samo začinjavanje. Čime god da ukrašavate fokaču, pre pečenja je prelijte smesom od morske soli, maslinovog ulja i iseckanih (po mogućstvu svežih) lekovitih biljki ili začina. Najpopularniji je ruzmarin, ali možete koristiti i bosiljak, pa čak i čubar.