Slatko-kisela svinjetina
shutterstock
Slatko-kisela svinjetina

shutterstock

Foto: shutterstock

Da bi se dobila hrskava korica, prase premazujte sirćetom ili pivom.

Sastojci:

5 kg sveže prasetine

5 kašičica soli

3 ½ kašike sirćeta

8 kašika ulja

Priprema:

Uključiti rernu na 250 stepeni C. Meso oprati i osušiti papirnim ubrusom. Po površini zaseći kožu unakrsno da se dobije šara na kockice.

Na pripremljenu prasetinu dobro utrljati so sa svih strana i staviti u pleh (kožom nagore), prethodno nauljen.

Kožicu mesa premazati sirćetom. U pleh sipati hladnu vodu da prekrije dno i staviti u rernu, pa smanjiti temperaturu na 160°C.

Peći otprilike 5 h, uz povremeno dolivanje vode.

Po potrebi, pred kraj pečenja pojačati temperaturu da se uhvati lepa korica.

Prijatno!