Fokača, hleb, Italija, testo
Shutterstock, ilustracija
Fokača, hleb, Italija, testo

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Fokača je jedan od onih tipičnih italijanskih specijaliteta koji su stvoreni za pripremu subotom popodne, tvrdi Džejmi Oliver, piše Lepa & Srećna.

Testo se mesi brzo i lako, a onda vam preostaje da se igrate sa dodacima - po želji ukućana.

Ako dodate neku finu salatu i hladne ostatke pilećeg pečenja, dobićete nezaboravnu večeru!

PROČITAJTE I:

 

Sastojci:

- 400 gr brašna za dizana testa

- 100 gr glatkog brašna

- 1 kesica suvog kvasca

- 1/2 kašičice šećera

- 300 ml mlake vode

- maslinovo ulje za premaz

Za dodatke:

1) premaz od paradajza

- 2 zrela paradajza

- vinsko ili jabukovo sirće

- 1 vezica svežeg bosiljka

- 2 čena belog luka

Bosiljak

shutterstock

Foto: shutterstock

2) za premaz od sira:

- 100 gr različitih kačkavalja po želji

- 1 grančica ruzmarina

3) za premaz od luka

-2 glavice crvenog luka

- nekoliko grančica svežeg timijana

- sirće balzamiko

Izmešajte brašno sa 1/2 kašičice soli pa u sredini napravite udubljenje.

Izmešajte viljuškom kvasac, šećer i mlaku vodu. Ostavite nekoliko minuta pa kad počne da peni sipajte u udubljenje i mešajte sve viljuškom.

Kad se masa sjedini, izmesite je nekoliko minuta, da dobijete glatko, meko testo.

Premažite maslinovim uljem, poprašite brašnom i stavite u činiju.

PREPORUČUJEMO:

 

Pokrijte je kuhinjskom krpom i ostavite da narasta na toplom oko pola sata.

Uključite rernu da se greje na oko 220 stepeni, pa pripremite premaze.

Iseckajte luk i timijan, pa ih na tihoj vatri propržite uz 2 kašike maslinovog uljua. Posle pet minuta dodajte 6 kašika balsamiko sirćeta, pustite da vri par minuta pa ostavite da se ohladi.

Naseckajte oljušten paradajz i bosiljak, posolite i pobiberite, dodajte malo maslinovog ulja i sirćeta, naseckate oljušten beli luk.

Paradajz sos

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kad testo naraste, razvucite ga na veličinu pleha, utisnite udubljenja vrhovima prstiju pa sipajte premaze od luka i paradajza - svaki na jednu trećinu testa.

Na preostalu trećinu izrendajte na krupno kačkavalj i iglice ruzmarina. Pobiberite i prelijte s malo maslinovog ulja.

Ostavite da narasta još 20 minuta, pa pecite sledećih 20 minuta dok ne uhvati zlatnu koricu na površini.

Fokača treba da ostane meka u sredini.

Sočne breskvice sa prelepim punjenjem, nezaobilazni su deo svečane trpeze! (RECEPT)

AUTOR: Yumama/M.M. DATUM I VREME: 29.08.2019. 08:27 - 29.08.2019. 08:57 Ukoliko tragate za najboljim receptom za breskvice, na pravom ste mestu.

 

BONUS VIDEO:

Beograđanke otkrile da li bi oprostile prevaru: Ovakve odgovore niko nije očekivao!