Hleb, pogača
Shutterstock
Hleb, pogača

Shutterstock

Hleb, Foto: Shutterstock

Ivanjički krompir je jedan od najkvalitetnijih u Srbiji, pa zato ne čudi što su i specijaliteti od njega čuveni, a recepti za jednostavna jela se prenose sa kolena na koleno.

PROČITAJTE JOŠ:

 

U ove hladne, zimske dane, jedan od najomiljenijih recepata je seoski hleb sa krompirom.

A evo i recepta:

Sastojci:

1/2 kg belog krompira
40 grama kvasca
2,5 kafene kašičice soli
250-300 ml tople vode
oko 1/2 kg brašna

Način pripreme:

Krompir skuvati, oljuštiti i propasirati. Dodati uskisao kvasac u šolji mlake vode i zamesiti testo dodajući brašno i so.

Kada se testo ne lepi za varjaču, ostaviti ga da naraste. Zatim ga premesiti, staviti u podmazan pleh i ispeći.

Odlika ovog hleba je da osim što je ukusan, i dugo ostaje svež.

Savet: pečen hleb istresti na čistu krpu, uspraviti i pustiti ga da "odahne" desetak minuta, pa tek onda seći.