Monte kolač, tako jednostavan za napraviti!
Kremasti i sočni Monte kolač ulepšaće vam popodne. Meka korica natopljena čokoladim mlekom, fil kao kod ledenih kocki i fini čokoladni prelov sa eurokremom.
Kora:
4 cela jaja
4 kašika šećera
2 kašike kakaoa
2 pune kašike brašna
1 prašak za pecivo
4 kašike ulja
200 ml čokoladnog mleka ili mleka
Krem:
1l mleka
8 kašika gustina/nišeste/skroba
8 kašika šećera
1 kašičica ekstrakta vanile
250 gr margarina/maslaca
Preliv:
500 ml slatke pavlake
200 gr crne čokolade
200 gr eurokrema, nutelle ili nečeg sličnog
Priprema:
Umutiti belanca sa šećerom, dodati žumanca i ulje i opet sve izmutiti. Na kraju dodati brašno, kakao i prašak za pecivo. Pleh dimenzija 35 x 25cm premazati četkicom uljem, pa posuti brašnom. Istresti masu za kolač, rasporediti i staviti da se peče oko 20 minuta u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni. Vrelu koru preliti čokoladnim mlekom. Pomešati za krem gustin, šećer i malo hladnog mleka. Ostatak mleka staviti da provri pa zakuvati masu sa gustinom i mešati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre, prekriti folijom, pa ostaviti da se ohladi. Ulupati maslac sobne temperature pa mu dodati ohladjen krem i umutiti. Pre gora krem malo izmutiti sam. Premazati preko kore, u plehu i poravnati. Zagrejati slatku pavlaku da bude vrela, ali da ne provri. Dodati čokoladu i eurokrem i mešati dok se ne otopi. Preliti malo prohladjeno preko kolača i ostaviti da se ohladi i stegne u frižideru.
Prijatno.
PROČITAJTE JOŠ: