Miroslav Uskoković
Screenshot Youtube/IPIC
Miroslav Uskoković

Screenshot Youtube/IPIC

Miroslav Uskoković, Foto: Screenshot Youtube/IPIC

Uvek tražimo nešto lako, brzo i ukusno, a upravo takav doručak priprema i Miroslav Uskoković, jedan od trenutno deset najboljih kulinarskih šefova u Americi.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Kroz intervju s Miroslavom, prenosimo vam nekoliko dragocenih saveta uz pomoć kojih ćete moći da pripremite brzi ukusan doručak i obezbedite sebi energiju za ceo dan.

Kako izgleda doručak u Njujorku?

- Američki doručak je raznovrstan, ali je uglavnom baziran na masnoj i slatkoj strani. Amerikanci vole krofne, palačinke i razne slatke hlebove za doručak. U Njujorku ima dosta Jevreja koji su sa sobom doneli raznorazne specijalitete kao što je latkes (prženice od krompira), bapka (slatki hleb) i bejgl (slično đeverku) i to se jede sa dimljenim lososom i krem-sirom. Iako je srpski doručak takođe mastan i jak, on nije sladak, tako da je meni američki doručak u početku bio čudan. Od naše hrane ovde mi definitivno najviše nedostaje kajmak.

Krofne, krofna, desert, slatko

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

 

S obzirom na to da najčešće za doručak jedemo jaja, kažite nam s čime ih još možemo oplemeniti?

- Šakšuka - poširana jaja u sosu od paradajza moje je omiljeno jelo za doručak uz lepinju i neku salatu. U sos se može dodavati razno povrće. Nedavno sam za specijalni branč u Bruklinu pravio ovo jelo i u sos dodao kimči (fermentisan ljuti kineski kupus na korejski način). Dodao sam još i komadiće čedar sira i kozice, pa servirao uz lepinje od heljde. Dosta inspiracija za jaja nalazim i u indijskoj kuhinji. Na primer, jaja u kari sosu - skuvana jaja, iseckana na četvrtine i dodata u aromatični sos napravljen od luka, đumbira, začina i paradajza. Italijani takođe pripremaju jaja na vrlo interesantan način, a ja sam veliki ljubitelj fritate, debelog zapečenog omleta s raznoraznim dodacima. Fritatu možete spremiti sa svim ostacima koje imate u frižideru - od povrća do suhomesnatih proizvoda…

Doručak, jaje, omlet, hrana

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

 

U nedostatku vremena, uglavnom se odlučujemo i za sendvič... Osim standardnih namirnica, sa čime ga još možemo pripremati?

- Danas su šefovi vrlo kreativni kada jr o sendvičima reč. Tofu sir je za to odličan i ako ga dobro začinite i pohujete kao šnicle, dobar je kao zamena za pileću šniclu. Karfiol je takođe odličan kao predlog za punjenje sendviča, isto kao i avokado, patlidžan i pečurke.

Od čega najčešće pravite paštetu?

- Najčešće pravim od pileće ili pačje džigerice, a vegetarijansku od sočiva, pasulja ili cvekle. Pašteta se može praviti od bilo kojeg mesa, mada ja preferiram od džigerice zbog karakterističnog ukusa i jer su masnije i kremastije. Za još bolji ukus i kremastu teksturu koristite puter, i to pozamašnu količinu. Za adekvatno sjedinjavanje masnoće, savetujem vam da dodate hladan puter u vruću džigericu. Takođe, bitno je da dobro začinite paštetu s nekim alkoholom kao što je vino ili konjak, sa solju i biberom, ali i biljnim začinima po ukusu. Lično, volim da dodam origano i koricu od pomorandže, te da serviram s toplim hlebom i slatkim džemom.

 

Pašteta

Shutterstock

Pašteta, Foto: Shutterstock

Na koji još način možemo iskoristiti stari hleb, osim za neodoljive prženice?

- Kod mene u kuhinji ništa se ne baca! Mi hleb isečemo i čuvamo u frižideru nekoliko dana. Kada hoćemo da ga jedemo, mi premažemo sa malo putera i zapečemo u rerni ili tosteru. Bude ko svež - hrskav spolja, mekan iznutra. Mada, iskoristimo stari hleb i za domaće prezle, kao i odličan američki desert - hlebni puding, u kojem se krema od jaja, šećera, pavlake i vanile pomeša s iseckanim hlebom i zapeče.

Kako se priprema „corn dog“, iliti viršle u kukuruznom testu?

- Retko ko to pravi kod kuće, al’ je vrlo jednostavno. Nabodite viršlu na štapić, pa napravite kukuruzno testo slično proji, ali sa malo sode i jogurta. Umočite viršle u testo i pravac vrelo ulje. Poslužite s kečapom i senfom.

Fritata

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Fritata

Sastojci:

3 jajeta
5 belanaca
280 g svežeg spanaća
200 g paradajza
4 kriške sira
1 crni luk
2 kašike maslinovog ulja

Priprema:

Zagrejte maslinovo ulje u tiganju, pa na njemu propržite luk isečen na sitne komade dok ne omekša. Prebacite luk u posebnu posudu, u kojoj ste izmešali jaja i belanca, pa dodali iseckani spanać. Vratite u tiganj celu smesu, a po vrhu rasporedite paradajz isečen na polovine. Poklopite tiganj i pustite da se tako peče oko četiri minuta dok smesa od jaja ne počne da se stvrdnjava po rubovima. U prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni stavite fritatu na oko četiri minuta dok se termički ne obradi i vrh jela. Prekrijte površinu fritate sirom i pustite da se peče još minut dok se sir ne rastopi. Prerežite na četiri dela i poslužite sa kriškom tosta.

Pogledajte BONUS video:

Recept za američku pitu s višnjama